jedi zdravo

Često jedete kuhanu rajčicu? Vaš omiljeni umak genijalan je zbog samo jedne stvari

Često jedete kuhanu rajčicu? Vaš omiljeni umak genijalan je zbog samo jedne stvari
13.09.2021.
u 18:43
Pogledaj originalni članak

Priznajte, i vama je šalša kraljica svih umaka!

Puno više stoji iza ove namirnice od baze za umak ili pizzu, a ne odnosi se na dodatne recepte. Rajčica je jako podcijenjena namirnica kada se radi o svemu što sadrži, a nemaju niti status super namirnice iako ga zaslužuju.

Osim što je ukusna, rajčica zaslužuje posebnu pažnju jer njena konzumacija ima jedan jaki efekt kojeg ne možete dobiti iz niti jedne druge namirnice: bori se protiv štete nastale na stanicama, a uzrokovane slobodnim radikalima, a sve zbog jednog sastojka kojeg rajčica ima puno – likopen, snažan antioksidant, piše Ordinacija.hr.

ŠTO JE LIKOPEN?

Najpoznatija korist rajčice je što sadrži likopen, najjači antioksidans iz skupine karotenoida, koji pomaže u borbi protiv nakupina stanica raka. Likopen je snažan i specifičan inhibitor bujanja stanica raka koje je regulirano staničnim procesom zvanim stanični ciklus, Likopen može spriječiti malignu transformaciju, stanični proces koji opisuje preobrazbu normalne stanice u stanicu raka. Likopen, kojeg u rajčici ima toliko da joj daje njenu tipičnu crvenu boju, koristan je i protiv brojnih drugih zdravstvenih komplikacija i bolesti.

Svakog dana naše stanice oštećuju slobodni radikali (oksidansi) koji nastaju pucanjem veza unutar molekula u stanicama našeg organizma, pod utjecajem različitih faktora, kao što su: pušenje, izloženost ionizirajućem zračenju, UV zrakama, zagađenom zraku... I protiv njih pomaže ovaj antioksidans. Likopen ima sposobnost inaktivacije slobodnih radikala koji mogu oštetiti naše stanice. Kao glavni karotenoid u ljudskoj krvi, likopen štiti lipide, proteine i DNA od oksidacije. Može se čak reći da rajčica ima toliko zdravstvenih blagodati da ih znanstvenici ne stignu objaviti.

Naše tijelo ne proizvodi likopen, zato su nam potrebni drugi izvori ovog moćnog antioksidansa. I dok ga sadrže i drugo voće i povrće (lubenica, crveni grejp), nijedno nema toliko visoku koncentraciju kao rajčica. Rajčica je jedna od najzdravijih „voćki“ koja sadrži „moć“ suzbijanja nekih od najopakijih bolesti s kojima se ljudi susreću.

KOLIKO JE LIKOPENA U RAJČICI?

Prema pisanju stručnjaka, rajčica je na samom vrhu kada je u pitanju proizvodnja likopena, i tako se nalazi na ljestvici 10 najboljih namirnica koje imaju najviše antioksidanata. Grejp, papaja, lubenica su također izvori bioaktivnih supstanci. Kako biste iskoristili što više likopena iz rajčice, dobro je koristiti već dozrele i kuhane rajčice jer one imaju najvišu koncentraciju likopena, prema studiji objavljenoj u stručnom magazinu Journal of Agriculture and Food Chemistry.

U studiji se ispostavilo kako kuhane rajčice imaju 50 posto više likopena od svježih. Uz to ima i puno više antioksidanata, oko 28 posto. Rajčica je najbolji izvor likopena kojeg možete unijeti u prehranu, a primijetit ćete da se brišu sve posljedice koje slobodni radikali imaju na tijelo, posebno ako ju jedete kuhanu ili kao umak.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.