Počinje obnova

Čelična konstrukcija čuvat će katedralu od potresa do šest stupnjeva po Richteru

Foto: Pixsell
Čelična konstrukcija čuvat će katedralu od potresa do šest stupnjeva po Richteru
28.10.2022.
u 08:23
Pogledaj originalni članak

Potres od šest stupnjeva po Richteru neće moći nauditi Zagrebačkoj katedrali nakon prve faze njezine obnove, koja je upravo započela i koju je tim projektanata na čelu s prof. dr. Damirom Lazarevićem, autorom koncepta konstrukcijske obnove katedrale, predstavio jučer na Kaptolu. On je objasnio kako će katedrala biti iznutra ojačana čeličnim konstrukcijama, posebice njezina oba tornja, koja su visoka 110 metara s 300 redova kamena bez ikakve čelične povezanosti kao što će to biti u budućnosti.

– Slijedi nam skidanje gornjeg dijela tornja od 15-ak metara s visine od 92 metra na 80 metara. Toranj se savija i uvija na jednome mjestu pa će trebati spustiti zvona etažu niže i umjesto postojeće drvene postaviti željeznu konstrukciju. Nakon postavljanja skele, u toranj se umeće konusni čelični uložak – rekao je prof. Lazarević, naglasivši kako ništa od tih željeznih konstrukcija neće biti vidljivo posjetiteljima katedrale.

Iznad svodova postavit će se željezni okvir, a ispod će ih premrežiti čelične zatege, mnogo jače i gušće nego što su sada. Kada bi katedralu u sadašnjem stanju zadesio jači potres, tornjevi bi se urušili, a nakon njih i strop i bočni zidovi. No, nakon planiranih čeličnih ojačanja, katedrala će biti posve sigurna, a ta bi prva faza trebala završiti do lipnja sljedeće godine.
Reklama: 0:15

Istodobno se obnavlja i Nadbiskupski dvor, koji je također razrušen u potresu i dosad je u tri i pol mjeseca obnove izvedeno 22 posto ugovorenih radova, a do svibnja 2023. planira se kraj njegove konstruktivne obnove.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.