Intervju Ravnatelj Zavoda MIO FBiH

Budući će umirovljenici imati 20 posto veće mirovine od onih koji su umirovljeni već 7-8 godina

Budući će umirovljenici imati 20 posto veće mirovine od onih koji su umirovljeni već 7-8 godina
28.10.2017.
u 09:00
Pogledaj originalni članak

Ovoga je tjedna u Vladi Federacije BiH usvojen novi Zakon o MIO koji predviđa novi obračun mirovina. Ravnatelj Zavoda MIO Zijad Krnjić u intervjuu za Večernji list objašnjava što znači novi obračun mirovina i hoće li on dovesti do većih ili manjih mirovina. Također govori o financijskim učincima primjene novog zakona na Zavod MIO FBiH.

U Vladi FBiH usvojen je novi Zakon o MIO prema kojem je vrijednost općeg boda 14. Što to znači za buduće umirovljenike?

- Budući će umirovljenici imati, u prosjeku, veće mirovine od umirovljenika koji su sada korisnici mirovina za oko 20%. Međutim, zahvaljujući dugogodišnjim destruktivnim posljedicama trenutačnog zakona, novi umirovljenici će imati, u prosjeku, za više od 20% veće mirovine od sadašnjih koji su otišli u mirovine prije 7-8 i više godina, a iste ili, u nekim situacijama, i manje mirovine od onih koji su umirovljeni u posljednjih nekoliko godina.

Kakvu će razliku ovaj bod u visini mirovine praviti između profesora koji je u starosnu mirovinu s punim stažem otišao ove godine i onoga koji će pod istim uvjetima otići nakon stupanja zakona na snagu?

- Svačija mirovina, pa tako i bilo kojeg profesora, ovisi o visini plaće tijekom radnoga vijeka. Jako je rijetka situacija da je netko profesor svih 40 godina radnog staža i da su takva dvojica-trojica svih godina imala približno istu plaću. Ako govorimo o mirovini “virtualnog” profesora koji je 40 godina bio profesor, nije prijavio poseban ratni staž i imao je prosječnu profesorsku plaću, onda će mirovina za budućeg takvog profesora biti za 1-2% ista kao i istog takvog “virtualnog” profesora koji je umirovljen ove godine. Međutim, malo tko ili nitko ne spominje puno više profesora koji su imali isti posao, isto staža, približne plaće, kao i ovi koji su tek otišli ili će uskoro u mirovinu, a u mirovini su 10-ak i više godina. Ti profesori danas imaju mirovine upola manje od ovih koji su tek umirovljeni. Prava je slika da su mirovine, uglavnom proračunskih korisnika i zaposlenih u javnim poduzećima, posljednjih nekoliko godina nepravedno visoke, čak 90 - 95% od prosjeka plaće tih osoba, te bi nastavak takvoga stanja doveo u bankrot mirovinski sustav.

Novim obračunom osnovice za mirovinu nisu zadovoljni policijski službenici koji ostvaruju beneficirani radni staž. Koji će se prosjek njima uzimati za onih 10 godina koje ne rade, odnosno koje im se računaju kao beneficirani staž?

- Ni policijski službenici niti bilo tko drugi ima razloga biti nezadovoljan jer će obračun mirovina po novom zakonu, na bodovnom načelu, biti apsolutno pošten i pravedan. Kod policijskih službenika slična je situacija kao i u objašnjenju za profesore - da je došlo, zahvaljujući destruktivnim učincima dosadašnjeg zakona, do situacije da su neki od njih, koji su umirovljeni u posljednjih nekoliko godina, dobili nerealno visoke mirovine (blizu 100% od prosjeka plaće posljednjih 5 godina). Mirovine policijskih službenika koji budu umirovljeni po novom zakonu će biti pravedne u odnosu na sve druge buduće mirovine u FBiH i bit će u prosjeku znatno veće od onih koje danas imaju te će imati ubuduće njihovi kolege s istih radnih mjesta koji su otišli u mirovinu prije 10 i više godina.

Kako će to povećanje mirovina utjecati na Zavod u financijskom smislu?

- Povećanje mirovina starim umirovljenicima tek je djelomičan ispravak nepravde koju im je nanio dosadašnji zakon. U financijskom smislu to će povećati ukupne rashode za mirovine za 1,5% prve godina, a zatim će se taj iznos povećanih izdataka i postotak smanjivati. Puno veći financijski učinak imat će utvrđena visina općeg boda od 14 KM, s tim da će iznos povećanih rashoda po toj osnovi prvih godina biti “jedva vidljiv”, ali će nakon 4-5 godina, kako u strukturi mirovina bude rastao udio novih mirovina, početi eksponencijalno rasti i dosegnut će teorijsku granicu od 20% povećanih rashoda za mirovine.•

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.