64. tradicionalna manifestacija

Brojni diplomati svjedočili običajima i ljepoti tradicije koje ćemo unijeti u EU

Brojni diplomati svjedočili običajima i ljepoti tradicije koje ćemo unijeti u EU
23.09.2019.
u 14:22
Pogledaj originalni članak

“Kamen, krš i maslina, vino, ganga, Neretva... Sve to ima zemlja ta, moja Hercegovina”, pjeva Brotnjak Mate Bulić, a njegovi su se stihovi pjevušili i jučer, kada se u Čitluku očekivalo 15.000 gostiju i sudionika završne svečanosti ovogodišnjih, 64. Dana berbe grožđa Brotnjo 2019., tradicionalne turističko-kulturno-gospodarstvene manifestacije u čast grožđu, moštu i mladom vinu.

Radost i trpljenje

Prvi Dani održani su još davne 1955. Iz godine u godinu događaj je sve bogatiji, a želja je organizatora da preraste u međunarodnu smotru vinara, vinogradara i kulturnog stvaralaštva. Svoj pravi procvat manifestacija je doživjela nakon 1998., kada je i donesena Statutarna odluka i njome precizirani svrha i ciljevi održavanja Dana berbe grožđa.

- Brotnjak, loza i vino čvrsto su se isprepleli poput starodrevnog povijesnog tropleta; sjedinili se i postali jedno. Isprepleli su se u radosti i trpljenju; stopili se u neraskidivu nit ljubavi koju ništa ne može prekinuti. I ta se ljubav prenosi s pokoljenja na pokoljenje – s oca na sina - ističu s ponosom organizatori.

Ovogodišnja fešta održana je od 14. do 22. rujna. Otvorena je Međunarodnim atletskim mitingom - Memorijal “Bože Gagro 2019.”, uslijedili su blagoslov obnovljene čatrnje izgrađene 1895. u Čerinu, predstavljanje slikovnica Pere Petrušića “Nevino srce - Diva Grabovčeva” i “Beskrajan san” i izložba ilustracija akademskog slikara Branimira Dorotića.

U Vinskom podrumu “Dodig” predstavljena je knjiga Jure Belje i Danka Dugandžića “Brotnjo i Brotnjaci”. Stručnjaci Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta SUM-a i Federalnog agromediteranskog zavoda održali su potom stručna predavanja iz vinogradarstva i vinarstva. Uslijedio je Međunarodni karate turnir DBG Open 2019., predstavljanje knjige “Verba volant - Scripta manent” u čast poznatog Brotnjaka, akademika Stjepana Krasića, OP, te izložba slika Marka Šaravanje, akademskog grafičara. Objavljeno je i 15. izdanje promotivno-edukativne publikacije “Dani berbe grožđa”.

Najsvečanije je, pak, bilo jučer  (nedjelja, 22. rujna). Naime, u 14.30 sati u organizaciji FPMiOZ SUM-a u hotelu Brotnjo održan je Turistički forum “Upravljanje turizmom”. Svečanim mimohodom u 18 sati svi sudionici manifestacije uputili su se ispred Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića do Broćanskog trga na kojem je u 18.30 uslijedilo svečano otvaranja 64. Dana berbe grožđa Brotnjo 2019. Uživalo se u smotri folklora i ostalim oblicima izvornog pučkog stvaralaštva, nastupili su brojni KUD-ovi iz BiH i RH. Od 21 sat na Broćanskom trgu uslijedio je završni koncert grupe Magazin. Svi su posjetitelji mogli besplatno kušati autohtone sorte grožđa žilavku i blatinu i istoimena vrhunska vina, uz jedini uvjet - kupiti čašu s oznakom 64. Dana. Jela su pripremili i posjetiteljima po pristupačnim cijenama nudili članovi čitlučke udruge “Susret” koja okuplja roditelje i prijatelje djece s posebnim potrebama iz Brotnja.

- Dani berbe grožđa, evidentno je, prerasli su i Čitluk, i Brotnjo, i Hercegovinu, i BiH te postaju nešto što je poseban društveni događaj. Upravo je ovo jedan od načina da se prikažu naše bogatstvo i naši običaji koje ćemo unijeti u EU. Ono što mene veseli jest - sve su prilike da će naše zajedništvo dati rezultate u razvoju, opstanku o ostanku ovdje - kazao je dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora, inače glavni pokrovitelj 64. Dana berbe.

Kao i protekle, i ove su se godine, upravo jučer, okupili u Herceg etno selu Međugorje, trgali grožđe, ali i nazočili svečanosti Dana i brojni diplomati u BiH, među kojima i veleposlanici Austrije Ulrike Hartmann, Kine Ji Ping, RH Ivan Sabolić, apostolski nuncij mons. Luigi Pezzuto... Lani su tu bili i šef Izaslanstva EU-a u BiH Lars-Gunnar Wigemark, veleposlanik Velike Britanije Matt Field...

Vjerni pratitelj

Organizatori Dana su Općinsko vijeće Čitluk, KIC Čitluk, MH Čitluk, Udruga vinogradara i vinara HercegoVINA, Turistička zajednica HNŽ - Podružnica Čitluk - Međugorje - Bijakovići, HKUD “Brotnjo”, a suorganizatori Atletski klub Brotnjo, Karate klub Brotnjo - Hercegovina, Blaž enology, pokrovitelji Vlada HNŽ-a, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo kulture i sporta FBiH, Ministarstvo okoliša i turizma FBiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Turistička zajednica HNŽ-a, EP HZ HB, HT ERONET. Manifestaciju vjerno prati i medijski pokrovitelj Večernji list BiH.•     

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.