POSLJEDICA PANDEMIJE

Briefing BiH: U ožujku i travnju objavljen znatno manji broj natječaja

Briefing BiH: U ožujku i travnju objavljen znatno manji broj natječaja
13.05.2020.
u 14:11
Pogledaj originalni članak

U ožujki i travnju ove godine u Bosni i Hercegovini je objavljeno 26,5 posto manje natječaja, nego u istom razdoblju prošle godine.

Prema podacima kojima raspolaže Briefing, agencija za praćenje i analizu natječaja, u promatranom razdovlju 2020. godine objavljeno je 4.519 atječaja, a u istom periodu prošle godine objavljena su 6.143 tendera.

U travnju 2020. objavljeno je 2.010 natječaja, dok je u istom mjesecu 2019. godine izašlo 3.110 natječaja, što je smanjenje za 35,4 posto.

- Briefing prati više od 2.500 izvora u okviru servisa za praćenje natječaja i primijetili smo znatan porast broja objava u pregovaračkom postupku. Analizirajući podatke ustanovili smo da je u 2020. godini 41,5 posto više pregovaračkih postupaka nego prethodne godine - ističe direktor Briefinga BiH Tarik Džaferović.

Shodno epidemiološkoj situaciji, prednjači nabavka sredstava za dezinfekciju i medicinske opreme.

- Tako su ove godine do kraja aprila objavljena 172 pregovaračka postupka za nabavku medicinskih sredstava a prošle godine samo 38. Ova vrsta postupaka i ne mora biti objavljena, tako da ih je sigurno bilo i više - precizira Džaferović.

Prema aktuelnom Zakonu o javnim nabavkama BiH, pregovarački postupak se koristi prema izričitim uvjetima i kao izuzetak ukoliko nije moguće provesti otvoreni ili konkurentski postupak.

- Uz natječaj za medicinske ustanove, objavljene ostale javne nabavke su bile raznolike ali i uobičajene - navodi Briefing u priopćenju za javnost.

Kako se nadalje navodi, nabavljani su alati, oprema za vrtiće, usluge čišćenja grafita za fasada, audio i video oprema, mobiteli, motorna vozila, duhanski proizvodi, alkoholna i bezalkoholna pića, te ostale razne robe, radovi i usluge.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.