KOMENTAR T. DASOVIĆA

Bravo, mladi hajdukovci, vi ste ponos cijele Hrvatske!

Bravo, mladi hajdukovci, vi ste ponos cijele Hrvatske!
21.04.2023.
u 20:40
Pogledaj originalni članak

Čitava Europa odjednom bruji u golobradoj 'prgavoj obitelji' iz Splita, diveći se njezinoj darovitosti, zanosnoj mladenačkoj drskosti, južnjačkome temperamentu i klasi kojima su porušili neka od najzvučnijih imena europskog nogometa.

Nova Hajdukova europska senzacija, epska pobjeda nad Milanom u Ženevi (3:1) i plasman u finale Lige prvaka, u zaglušujućoj grmljavini splitskih navijača, spada u najznačajnije dosege hrvatskog klupskog nogometa u njegovoj povijesti, a njezine aktere promovira u istinske heroje. Bravo, maestralna Hajdukova dico!

 
 

Čitava Europa odjednom bruji u golobradoj 'prgavoj obitelji' iz Splita, diveći se njezinoj darovitosti, zanosnoj mladenačkoj drskosti, južnjačkome temperamentu i klasi kojima su porušili neka od najzvučnijih imena europskog nogometa.

Hajduk u finalu Lige prvaka još je jedno u nizu nogometnih čuda 'made in Hrvatska', proizvedeno u Splitu, u majstorskoj radionici trenera Marijana Budimira, u Hajdukovoj akademiji koja na Poljudu posjeduje samo dva igrališta, na kojima vježbaju sve Hajdukove mlađe kategorije, uključujući i žensku ekipu. U toj poljudskoj 'gužvi u šesnaestercu', kakva je primjerice u raskošnome Milanellu nezamisliva, nastao je možda budući europski prvak.

Hajduk će od ovoga uspjeha profitirati na više razina. Njegovi briljantni juniori, Buljan, Jurić-Petrašilo, Vrcić, Brajković, Antunović..., uz već provjerene Vuškovića, Pukštasa i Capana, značajno će zaoštriti konkurenciju u prvoj momčadi, jer – ruku na srce – osim što nisu ništa slabiji od Lučića, Ferra, Benrahoua, Anella i ostalih pojačanja koja je predsjednik Jakobušić morao guglati, bit će i splitskoj publici neusporedivo veći magnet od bezimenih stranaca. A zna se, još ih Hajdukovih najslavnijih vremena, da su temelji njegovih najvećih uspjeha bili igrači iz domaćega podneblja.

Ogroman dobitak za Hajduk je i trener Marijan Budimir, čiji pobjednički pohod nije nimalo slučajan, nego je plod znanja, studioznosti, autoriteta, vizije i karizme koju njegovi klinci slijepo slijede i bezrezervno joj vjeruju. Najveći Hajdukov trener svih vremena Tomislav Ivić blistavu je karijeru početkom 70-tih započeo s juniorima bijelih, kao što su i Pep Guardiola i Zinedine Zidane u trenersku orbitu izbačeni iz mladih momčadi Barcelone i Real Madrida. Marijana Budimira neizbježno u skoroj budućnosti čeka klupa prve momčadi bijelih...

 

I na kraju ove bajke, dopustite osvrt na jednu malu 'nelogičnost'. Hajdukovi klinci do 19 godina u finalu su Lige prvaka, a hrvatske reprezentacije do 19 godina ovoga ljeta neće biti na završnom turniru Europskog prvenstva, među najboljih osam Staroga kontinenta. Šteta, neprocjenjiva šteta...

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.