BORBA PROTIV NEPRAVDE

Branitelji traže ukidanje Helezova ministarstva

Foto: ''
Branitelji traže ukidanje Helezova ministarstva
22.11.2013.
u 09:46
U zaključcima ističu kako će zbog nepravednog, nezakonitog i nemoralnog zakona inzistirati i dalje na potraživanju ukinutih im prava na svim mogućim sudskim instancama uključujući i Sud u Strasbourgu
Pogledaj originalni članak

“Predlažemo ukidanje Federalnog ministarstva za pitanje branitelja i invalida Domovinskog rata jer nije opravdalo dosadašnju svrhu i povjerenje”, stoji u zaključku koji je na okruglom stolu o temi “Zakon o povoljnijem umirovljenju branitelja u susret odluke Ustavnog suda” donijela Zajednica županijskih udruga umirovljenih branitelja HVO-a i pripadnika Vojske FBiH. Tvrde kako su s razine Koordinacije braniteljskih udruga i Saveza Federacije BiH i županijskih udruga poduzeli sve mjere da se donese pravedan i jedinstven Zakon o povoljnijem umirovljenju branitelja, a to ovaj, kako su istaknuli u zaključcima, uopće nije. On po njima predstavlja diskriminaciju umirovljenika jer se ovakvim zakonom osobe koje su umirovljene pod istim uvjetima tretiraju na potpuno različit način. Zajednica županijskih udruga umirovljenih branitelja HV-a i pripadnika Vojske Federacije Bosne i Hercegovine uvjerena je kako će Tim za obranu žalbe uspješno završiti njihovu obranu pred Ustavnim sudom Federacije BiH, a ako se to ne dogodi, najavljuju podizanje tužbe pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Traže da se uputi zahtjev federalnoj Vladi i Fondu MIO da dostave detaljno izvješće o stanju podračuna, jer imaju informaciju da su stare vlade u vrijeme mandata predsjednika Alije Behmena i Ahmeda Hadžipašića potrošile taj novac u neke druge namjene.

Traže od Federalnog zavoda MIO objašnjenje zbog čega izdaju privremena rješenja za korisnike koji ispunjavaju uvjete i pravo na stjecanje starosne mirovine. Traže da mirovinski fond i Vlada konačno riješe međusobna potraživanja, uz napomenu da ne znaju o kojim se iznosima radi i zašto je određen omjer 50:50 za isplatu mirovina. Očekuju da će Ustavani sud Federacije Bosne i Hercegovine u roku od 30 dana donijeti odluku u njihovu korist nakon održane javne rasprava.

U zaključcima ističu kako će zbog nepravednog, nezakonitog i nemoralnog zakona inzistirati i dalje na potraživanju ukinutih im prava na svim mogućim sudskim instancama uključujući i Sud u Strasbourgu. Tvrde kako drugim kategorijama braniteljske populacije ne osporavaju ostvarivanje njihovih prava, ali inzistiraju da to ne bude na njihovu štetu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.