Nova Vlada danas ispunjava obećanje braniteljima

Branitelji iz četiri općine u ZHŽ konačno 
će dobiti svoje invalidnine

Branitelji iz četiri općine u ZHŽ konačno 
će dobiti svoje invalidnine
14.04.2015.
u 09:30
Pogledaj originalni članak

Vlada FBiH donijet će odluku o nastavku isplate naknada invalidima iz četiri općine na području Zapadnohercegovačke županije koje su se našle na udaru bivšeg nelegalnog ministra branitelja Zukana Heleza i platformaške vlade. Doznaje to ‘Večernjak’, a o toj temi su se usuglasile partnerske stranke u vlasti, predstavnici resorih ministarstava branitelja i financija, te Ureda predsjednika FBiH. Prema dostupnim informacijama, Vlada će tu točku danas delegirati na sjednici koja je sazvana u Mostaru. Radi se praktično o ukidanju Helezove odluke da se potpuno obustave sve isplate za invalide i stradalnike, osobne i obiteljske naknade nakon što su branitelji obustavili dalju provedbu revizije dok se ne dovede u zakonski okvir.

Isplata od svibnja

Naime, prema dogovoru, odmah će se odmrznuti isplata invalidnina braniteljima, otvoriti uredi za obranu u ovim općinama, te vratiti pečati i ponovno početi raditi. Prema riječima Mladena Begića, ministra branitelja ZHŽ-a, braniteljima će od svibnja retroaktivno biti isplaćivani zaostaci i za to je osiguran novac u proračunu. Predsjednik FBiH Marinko Čavara istaknuo je kako je odnos prema braniteljima jedan od pokazatelja katastrofalnog rada nelegalne i nezakonite Vlade. “Dugo će trebati vremena novim vlastima da se isprave sve štetne posljedice koje je prouzročila vlada u proteklome mandatu”, kratko je prokomentirao za ‘Večernjak’ Čavara. Platformaška Vlada je donijela odluku o obustavi isplate naknada nakon što su ovi uredi zatvoreni jer je Helez odbio postupiti po zahtjevu Ustavnoga suda da revizijski timovi, kao i timovi za nadzor, budu imenovani na zakonit način. Uz to, Helez je odbio primijeniti sustav s dva svjedoka kao dokaz za stjecanje braniteljskog statusa, što je u najvećem broju pogodilo branitelje iz redova Hrvatskog vijeća obrane. Iz Federalnog ministarstva branitelja su na taj način obustavili isplate obiteljskih i osobnih invalidnina za čak 2109 korisnika u ŽZH.

Zakovali ulaze

Samo četiri općine ZHŽ su ostale dosljedne ranijim zahtjevima te su daskama zakovale ulaze u ove urede odjela obrane, dok su ranije to odbijale i općine Čapljina te Orašje koje su nakon nekoliko ultimatuma ipak popustile. U međuvremenu se FBiH suočava i s presudama koje su donesene gotovo u 100-postotnom iznosu na štetu Federacije BiH koje su tužili branitelji. Radi se o milijunskim iznosima jer će Federacija BiH morati plaćati velike odštete zajedno sa zateznim kamatama braniteljima kojima su oduzeta stečena prava.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.