PREDSJEDNIK HRVATSKOG SABORA

Božo Petrov posjetio HKD Napredak

PREDSJEDNIK HRVATSKOG SABORA
PREDSJEDNIK HRVATSKOG SABORA
PREDSJEDNIK HRVATSKOG SABORA
PREDSJEDNIK HRVATSKOG SABORA
08.02.2017.
u 10:13
Pogledaj originalni članak

U okviru službene posjete Bosni i Hercegovini, predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov posjetio je i Hrvatsko kulturno društvo Napredak, a u saborskoj delegaciji bili su još predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović, voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Zlatko Hasanbegović, oponumoćeni ministar u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sarajevu Nives Tigano i veleposlanik Republike Hrvatske u Sarajevu Ivan Del Vechio.

Predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić zahvalio se na dosadašnjoj potpori Hrvatske, pri čemu je, kazao je, posebnu ulogu imao bivši ministar kulture Hasanbegović. Predsjednik Topić je upoznao goste s dosadašnjim radom Društva, ali i strategijom za budućnost. „U 2015. priredili smo 586 manifestacija, a od obnove 9333. U mnogim mjestima gotovo sve što se u kulturi radi čini Napredak, primjerice u Busovači, Kreševu, Kiseljaku, dobrim dijelom u Tuzli, Ljubuškom, Posušju... a Derventa i Garevac/Modriča su posebni simboli za rad Napretka u Republici Srpskoj. Napredak dobro radi i u Splitu, Zagrebu, Kninu, Dubrovniku...“, kazao je Topić, te dometnuo kako Napredak ne promiče samo kulturu bh Hrvata nego i kulturu Hrvatske. „Osim što u Republici Hrvatskoj imamo 16 podružnica koje rada za svoja mjesta, Napretkova središnjica i podružnice dovode brojne zborove, orkestre, autore... Primjerice, samo Zagrebačku filharmoniju, Središnjica je dovela četiri puta u Sarajevu. Napredak riječju i djelom povezuje hrvatski narod i naše dvije zemlje“, rekao je predsjednik Napretka, naglasivši kako je Napredak pokazao kako se može njegovati vlastiti identitet a da to drugima ne smeta. „Slijedom čega ne očekujemo“, kazao je Topić, nikakve privilegije nego samo tretman, i u BiH i u Hrvatskoj, sukladno našim rezultatima. A sva naša „politika“ je da živimo što bolje i da živimo što bolje s drugima, te, dakako, povezanost s Hrvatskom. Ne pristajemo zato na opasnu tezu kako Hrvati žive samo u Hercegovini, tako nas žive sahranjuju.“

G. Petrov je kazao kako je upoznat s radom, a onda i značajem Napretka, te istaknuo da je posebno impresioniran brojem stipendista što ih je HKD stipendirao tijekom svoga postojanja.

Topić je iskoristio prigodu i učlanio u Napredak Petrova i članove saborske delegacije.

„Iznimna mi je čast što sam postao članom ovoga uglednoga Društva, što mi je istovremeno sada i obveza da više pomažem u radu. Nadam se da vas neću razočarati“, kazao je Petrov.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.