2. generacija elektroničkih OI

Božinović predstavlja nove osobne iskaznice

Foto: Pixsell
Božinović predstavlja nove osobne iskaznice
02.08.2021.
u 10:51
Pogledaj originalni članak

Danas je u Hrvatskoj i drugima članicama Europske počelo izdavanje nove 2. generacije elektroničkih osobnih iskaznica, ojačane pouzdanosti i sigurnosti. Naime, na snagu stupaju izmjene i dopune Zakona o osobnoj iskaznici i podzakonskih propisa donesenih radi provedbe europske Uredbe o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih ispava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje.

Detalje o novoj osobnoj iskaznici na konferenciji za medije predstavlja ministar unutarnjih poslova Davor Božinović a uz njega sudjeluju i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, direktor Agencije za komercijalnu djelatnost Jure Sertić, državni tajnik u MUP-u Žarko Katić te v.d. pomoćnice ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Jelena Curać.

Građani koji imaju važeću osobnu iskaznicu nisu u obvezi podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice druge generacije te im postojeće vrijede do roka koji im je otisnut. S obzirom na nove funkcionalnosti i pojačane sigurnosne elemente osobne iskaznice, njihova cijena u redovnom postupku iznosit će 100 kuna. Osobne će vrijediti pet godina. Za osobe s navršenih 70 godina ako ne sadrže certifikate, cijena će biti 70 kuna. Za ubrzani i žurni postupak izdavanja, cijena se ne mijenja.  Cijena prve osobne iskaznice za djecu do navršenih 18 godina se ne naplaćuje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.