Burna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

Bošnjaci traže brisanje prefiksa ‘hrvatski’ u javnim poduzećima, Hrvati napustili zasjedanje

20.12.2017.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Prijedlog zaključka zastupnika SDP-a Damira Mašića o brisanju svih nacionalnih predznaka iz naziva javnih poduzeća s većinskim državnim kapitalom u kojima prava upravljanja vrši Vlada FBiH, obilježio je jučerašnje zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Ovaj prijedlog je prihvaćen ćime su bošnjački predstavnici nastavili s nadglasavanjem i pokušajem discpliniranja bh. Hrvata.

Što traži SDP?

Uvrštavanje ove točke u dnevni red podržalo je 58 zastupnika, 13 Hrvata bilo je protiv, a pet suzdržano. Nakon glasovanja Hrvati su napustili sjednicu. 
- Imajući u vidu da je Ustavni sud BiH 2000. godine donio odluku o konstitutivnosti svih naroda u BiH na području cijele zemlje, a da u Federaciji i danas postoje javna poduzeća iz nadležnosti Vlade koja u svom imenu sadrže nacionalni prefiks, poput poduzeća Hrvatske telekomunikacije Mostar, ili poduzeća koja, uz nacionalni prefiks, imaju i nepostojeće ime “Herceg Bosna”, poput Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne, smatramo kako je krajnje vrijeme da se neprimjerena imena tih poduzeća, čiji su vlasnici praktično svi građani FBiH, promijene - rekao je zastupnik SDP-a BiH Damir Mašić. Navedeni zaključak je dopredsjedatelj Zastupničkog doma Mladen Bošković opisao riječima da “nitko, kao, nema loših namjera, ali hajdemo obrisati ono što se zove hrvatski”. Zastupnik HDZ - HNS Boris Barun rekao je kako je predloženi zaključak prepun formalno-pravnih nedostataka te nije predložen u skladu s definiranim procedurama. Napomenuo je da bi se o takvom aktu prethodno trebala izjasniti Vlada, da Zastupnički dom nema ovlasti za njegovo donošenje i da je ovakav zaključak neodrživ. Previše je manjkavosti i suprotnosti u tekstu. - Bilo bi krajnje neozbiljno i degradirajuće da Zastupnički dom usvoji ovakav akt - rekao je Barun. Nakon Baruna, dopredsjedatelj Bošković je kazao: - Ovo što se pokušava brisati, taj hrvatski etnički prefiks, to djeluje u BiH 20 godina i to je uneseno u BiH. Bh. Hrvati niti se mogu niti će se odreći onoga što im pripada. Mi se zovemo i zvat ćemo se Hrvati. Dirate u nešto što sigurno nije tako jednostavno kao što vi prezentirate - rekao je ponovivši više puta i u replikama koje su uslijedile da je BiH zemlja triju konstitutivnih naroda i ostalih. - Branit ćemo ono zbog čega nas je narod izabrao i ono što se zove “hrvatski”.

Braniti hrvatsku poziciju

Prema Ustavu, ovo je zemlja konstitutivnih naroda - izjavio je Bošković pred zastupnicima koje je zamolio da ne diraju u ovo pravo Hrvata. Ne želeći to stavljati u politički kontekst, zastupnik SBB-a Faruk Ćupina rekao je da Javno poduzeće Hrvatske telekomunikacije Mostar nije poduzeće Hrvata, već svih građana BiH. Bošković je na to reagirao ponovno naglašavajući da je BiH zemlja triju konstitutivnih naroda i da se ne može preko toga prijeći na tako lagan i jednostavan način. - Ovdje se ne radi samo o pravnom aspektu već o zemlji u kojoj žive tri ravnopravna naroda. Ovo, prema važećem Ustavu, nije građanska BiH, a da bi takva bila, treba promijeniti Ustav. Hrvati su svjesni da bi jedni željeli unitarnu, građansku, separatizam, a mi želimo cjelovitu državu u kojoj ćemo biti jednakopravni s druga dva naroda - poručio je Bošković.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
10:39 20.12.2017.

Hrvatski kanton spojit HB,ZHK I POSAVSKI PLUS OPCINE CITLUK U CAPLJINA KOJE SU SRCE ZAPADNE HERCEGOVINE I RIMOKATOLICKOG OKUPLJANJA

BR
brodarevac
08:35 20.12.2017.

Čovjek je jasno sve napisao nema tu nejasnoća, u RSu su izbrisali prefiks Bosanski, u kantonima sa hrvatkom većinom se ne priznaje jezik Bosanski, a sada vam smeta što se i od vas sad traži da se odreknete prefiksa hrvatski u firmama koje nisu hrvatske.