Dopredsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH

Bosić: Još nemamo izmjene Zakona o VSTV-u u parlamentarnoj proceduri

Bosić: Još nemamo izmjene Zakona o VSTV-u u parlamentarnoj proceduri
14.12.2017.
u 13:45
Pogledaj originalni članak

Dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka - SDS) podsjetio je da su zaključkom ovog doma iz srpnja od Vijeća ministara zatražene izmjene i dopune Zakona o Visokom-sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV).

Napomenuo je da je to urađeno u okviru, kako je kazao, kvalitetne rasprave o stanju u pravosuđu BiH s posebnim osvrtom na borbu protiv kriminala i korupcije te je Vijeće ministara trebalo u roku od 120 dana dostaviti izmjene u parlamentarnu proceduru, ali i izmjene drugih zakona vezanih za ovu oblast, s ciljem rješenja brojnih pitanja u sistemu pravosuđa.

Predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić podvukao je da je i ovo izvršno tijelo odmah nakon rasprave u Zastupničkom domu na idućoj sjednici zadužilo Ministarstvo pravde BiH da u suradnji s VSTV-om izradi novi integrirani nacrt zakona o VSTV-u.

Trebala je biti formirana i radna grupa koja bi radila na izradi tog zakona uvažavajući prijedloge proizašle iz ovih rasprava te u skladu s preporukama Venecijanske komisije, savjetodavnog tijela Vijeća Europe, ali i preporukama proizašlih iz Struktuiranog dijaloga o pravosuđu između BiH i Europske unije.

- Međutim, Ministarstvo pravde Republike Srpske nije imenovalo svog predstavnika u ovu radnu grupu, a nedostaje i mišljenje VSTV-a. Stoga još uvijek nema teksta tog zakona koji bi uključio mišljenje svih institucija, a već određeno vrijeme nemamo ni produktivne sastanke Strukturiranog dijaloga - pojasnio je Zvizdić.

Nezadovoljstvo ovakvim odgovorom izrazio je Bosić, naglašavajući da je to bila obaveza Vijeća ministara, posebno ističući da je stupanj korupcije u BiH osnovna kočnica za napredak te da nije problem u pojedincima nego u sistemu zbog čega je novi zakon i potreban.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.