Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku

Borrell iz Bruxellesa: Dogovorom osigurati reforme da se mogu održati idući izbori

Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
Borrell iz Bruxellesa: Dogovorom osigurati reforme da se mogu održati idući izbori
21.02.2022.
u 19:08
Pozivamo političke lidrere da osiguraju jedinstvo zemlje, poručio je Borrell
Pogledaj originalni članak

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell obratio se medijima nakon sjednice Vijeća ministara vanjskih poslova Europske unije. 

Jedna od tema o kojoj se razgovaralo je i situacija u Bosni i Hercegovini. 

- Kada se radi o BiH, razgovarali smo o tome kako očuvati suverenitet i teritorijalni integritet i jedinstvo zemlje. Pozivamo političke lidrere da osiguraju jedinstvo zemlje. U EU nema mjesta za podijeljenu BiH i ljudi koji djeluju u tom pravcu su u potpunom krivu, naglasio je Borrell, prenosi Avaz.

- Ministri izražavaju punu podršku posebnom predstavniku Europske unije, ALTHEA misiji i visokom predstavniku u naporima da olakšaju posredovanje kao i posebnom predstavniku SAD. Oboje pokušavaju omogućiti dijalog da se postigne sporazum o izbornoj i ustavnoj reformi, uključujući i ograničene amandmane na Ustav koji bi mogli unaprijediti funkcionalnost FBiH, odnosno države.

- Spremni smo koristiti sve raspoložive instrumente koje situacija zatraži. To svakako uključuje financijsku pomoć, ali i restriktivne mjere, ali će se oni svakako koristiti kao posljednja mjera - rekao je Borrell.

Dodao je kako bi voljeli da se odvija dijalog i dogovor između strana kako bi se osigurale reforme te kako bi se mogli održati idući izbori.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

IJ
I ja tebi
19:25 21.02.2022.

Reci to sarajevskoj jaliji