posjet izaslanstva eu

Boriti se protiv radikalizacije od povratnika s ratišta, ali i na interentu

Boriti se protiv radikalizacije od povratnika s ratišta, ali i na interentu
03.04.2017.
u 20:05
Pogledaj originalni članak

Bosna i Hercegovina ostaje opredijeljena za jasnu i nedvosmislenu borbu protiv svih oblika ekstremizma, posebno terorizma zbog čega je i usvojila Strategiju za borbu protiv tih pošasti te Akcijski plan za implementaciju Strategije.

Rečeno je to danas nakon susreta bh. dužnosnika s visokim izaslanstvom Europske unije, predvođenom koordinatorom EU za borbu protiv terorizma Gillesom De Kerchoveom koja boravi u posjetu Bosni i Hercegovini do 5. travnja. 

Šef Delegacije Europske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark ocijenio je da je ovaj susret bio dobar, a upriličen je s ciljem da se razgovara o unapređenju suradnje u borbi protiv radikalizma, ekstremizma i terorizma i to na osnovu partnerstva između BiH i EU, a osobito zato što BiH namjerava postati članicom EU.

Podsjetio je da se dio pitanja iz Upitnika Europske komisije odnosi upravo na borbu protiv terorizma i radikalizma, a jedna cijela oblast posvećena je vladavini prava u okviru dokumenta nazvanog Reformska agenda, zbog čega se treba raditi mnogo više u smjeru identificiranja prijetnji.

Kerchove je naglasio važnost da BiH i EU u ovoj oblasti imaju suradnju, a činjenica da su jasno opredijeljeni za to pokazuje brojno izaslanstvo koje boravi u posjetu BiH što nije uvijek slučaj, ali i osobito jer BiH ima težnju postati punopravnom članicom EU zbog čega je potrebno uskladiti svoje zakonodavstvo s pravnom stečevinom EU.

Mišljenja je da postoje slične prijetnje terorizmom, ističući da je na sastanku predočen točan broj ljudi iz BiH koji su odlazili na sirijsko-iračka ratišta, a njih je 120, za neke se još uvijek ne zna hoće li se vratiti, ali mora se biti pripremljen na to.

- Moramo biti spremni i boriti se protiv radikalizacije ne samo koja dolazi od povratnika s ratišta nego i na interentu ili na drugim mjestima te je važno dodatno unapređivati sve politike prevencije i borbe protiv toga - pojasnio je.

Smatra da je potrebno imati dobru razmjenu informacija posebno sa EUROPOL-om kako osobe koje imaju bilo kakvu vezu s terorizmom ne bi prelazile granice slobodno, a ključna je u borbi protiv nezakonite trgovine oružjem.

Na sastanku je posebna pažnja posvećena načinima sprečavanja radikalizacije zato je potrebno, istaknuto je, raditi više u kazneno-popravnim ustanovama odnosno spriječiti radikalizaciju u zatvorima kako bi oni koji služe kaznu bili reintegrirani.

Važna tema susreta bilo je financiranje terorizma, a predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da BiH na tome predano radi zbog čega je i skinuta sa sive liste MONEYVAL-a, a potrebno je još uraditi stvari u skladu sa Akcijskim planom FATF-a.

- Ponovili smo danas potpunu, jasnu i nedvosmislenu opredijeljenost u borbi protiv svih oblika ekstremizma posebno terorizma kao globalne prijetnje čega nije pošteđena niti jedna zemlja pa ni BiH. U 2016. godini 46 boraca vratilo se s ratišta, 20 njih je već procesuirano u skladu s krivičnim zakonom, a u posljednjih 14 mjeseci nije bilo odlaska na strana ratišta - istaknuo je Zvizdić.

Podsjetio je da BiH nema kandidatski status za članstvo u EU te ne prisustvuje sastancima unutar EU gdje se razgovara o terorizmu i zato nema priliku konkretno reći svoje stanovište, zbog čega se iz regije čuju neprovjerene i neargumentirane informacije o povratnicima s ratišta.

Budući da je tema sastanka bila i prevencija radikalizma, Zvizdić je naglasio da je to istinska borba koja trajno rješava taj problem, dodajući da je u tome ključno voditi računa o mladim ljudima koji su podložni tome zbog nedostatka radnih mjesta te je za njih potrebno osigurati ekonomsku perspektivu i nove investicije.

Zvizdić je još naglasio da bi smanjenju tenzija u regiji, koje su vezane za neposrednu ratnu prošlost, zasigurno doprinijelo usvajanje zakona o zabrani govora mržnje i negiranja svih oblika zločina uključujući i genocid.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić također smatra da se pitanje različitih oblika ekstremizma često zlouporabljava u dnevno-političke svrhe te je odgovorno kazao da u BiH nema kampova gdje se vrši obuka za bilo kakav oblik terorizma.

Posjet visokog izaslanstva EU nadovezuje se na zaključke Vijeća EU o jačanju vanjske dimenzije unutarnje sigurnosti EU na zapadnom Balkanu, između ostalog putem cjelovitog upravljanja unutrašnjom sigurnosti, od 8. prosinca 2016. godine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.