pripazite

Bole li vas zglobovi? Ova hrana ili piće bi mogli biti krivci za to

Foto: shutterstock
Bole li vas zglobovi? Ova hrana ili piće bi mogli biti krivci za to
09.04.2024.
u 08:03
Znanost je pokazala izravnu vezu između prehrane i upalnog artritisa
Pogledaj originalni članak

U ljudskom tijelu postoji oko 350 zglobova, a ako je i samo nekoliko njih upaljeno, to vam može itekako utjecati na život. Bolni zglobovi u vašim rukama mogu otežati tipkanje ili pisanje. Bolovi u zglobovima u leđima, koljenima ili stopalima mogu učiniti bilo koju vrstu tjelesne vježbe bolnom ― čak i kratku šetnju ulicom. Za mnoge ljude, razlog zašto imaju bolove u zglobovima je artritis, koji se definira kao upala zglobova. Dr. Grace Wright, reumatologinja savjetnica u New Yorku te osnivačica i predsjednica Udruge žena u reumatologiji, rekla je da postoje različite vrste artritisa, od kojih svaka ima svoj jedinstveni uzrok, piše Huffpost. 

Jedan uobičajeni tip je reumatoidni artritis, koji pogađa oko 1,3 milijuna ljudi u SAD-u. Reumatoidni artritis je kronični upalni poremećaj koji može uzrokovati bolove u zglobovima. Najraniji simptom je bol u manjim zglobovima, kao što su prsti na rukama i nogama. S vremenom napreduje i zahvaća veće zglobove, kao što su gležnjevi, koljena, kukovi i ramena.

 

"Prepoznavanje ranih znakova artritisa ključno je za pravovremenu intervenciju i liječenje. Ovi znakovi mogu uključivati ​​stalnu bol u zglobovima, ukočenost, osjetljivost, oticanje i smanjen raspon pokreta", rekao je dr. Francisco Contreras, direktor medicinskog instituta Oasis of Hope u Tijuani, Meksiko. Contreras je primijetio da neki od prvih simptoma artritisa mogu uključivati ​​umor, slabost, jutarnju ukočenost i zvukove u zglobovima (poput škripanja ili pucketanja).

Više liječnika reklo je da promjena prehrane ne pomaže u ublažavanju simptoma kod svih oblika artritisa, ali može igrati snažnu ulogu u smanjenju simptoma reumatoidnog artritisa i gihta, koji je također uzrokovan upalom. Zapravo, postoji pet vrsta hrane koje liječnici preporučuju smanjiti na minimum kao način smanjenja boli:

Ultra-prerađena hrana i piće: "Istraživanja sugeriraju da ultraprerađena hrana može pogoršati bol u zglobovima i upalu povezanu s artritisom. Ta je hrana obično bogata rafiniranim ugljikohidratima, nezdravim mastima, dodanim šećerima i umjetnim aditivima, a sve to može izazvati upalu u tijelu", rekao je Contreras. Do ove točke istraživanja pokazuju da prehrana s visokim udjelom šećera može pogoršati simptome reumatoidnog artritisa jer potiče upalnu reakciju u tijelu. Iz tog razloga izbacivanje gaziranih sokova, peciva iz pekare, slatkiša i druge ultraprerađene hrane iz vaše prehrane može pomoći u smanjenju bolova u zglobovima.

Suho ili prerađeno meso: Prema Wrightu, sušeno ili prerađeno meso, poput slanine, kobasica, hrenovki ili šunke, može pogoršati i reumatoidni artritis i artritis gihta. To je zato što su bogate nitratima, spojem koji se nalazi u konzervansima za meso koji je povezan s povećanjem boli kod artritisa. Wright je objasnio da nitrati, slično kao i šećer, mogu izazvati upalnu reakciju u tijelu, što zatim dovodi do bolova u zglobovima. Wright je dodao da se bolovi u zglobovima obično ne javljaju odmah nakon jedenja prerađenog mesa. Umjesto toga, prehrana bogata prerađenim mesom može godinama kasnije rezultirati bolovima u zglobovima. Zbog toga izbacivanje prerađenog mesa možda neće odmah ublažiti simptome, ali s vremenom može učiniti razliku.

Pržena hrana: Ako redovito jedete pomfrit, prženu piletinu ili kolutiće luka, naučite kako ih pripremati u fritezi moglo bi vam pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima. Wright je objasnio da pržena hrana može pogoršati simptome artritisa zbog ulja uključenih u proces kuhanja, što može izazvati upalu. Prehrana bogata transmasnoćama (koje se nalaze u prženoj hrani i smatraju se najgorom vrstom masti) može pogoršati simptome gihta zbog ovog proupalnog učinka.

Gluten (možda): Uvriježeno je mišljenje da izbacivanje glutena može pomoći kod bolova u zglobovima. Ima li istine u tome? I Wright i Contreras rekli su da izbacivanje glutena može pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima kod osoba s celijakijom ili kod osoba koje su osjetljive na gluten. Ali za pojedince koji nisu osjetljivi na gluten, njegovo izbacivanje vjerojatno neće napraviti razliku. "Neki su ljudi osjetljivi na gluten iako nisu nužno celijakičari", rekao je Wright. Imajući ovo na umu, Wrightov savjet je da pokušate izbaciti gluten na tri mjeseca. Ako ne primijetite nikakvu razliku, onda ga vratite u svoju prehranu. 

Alkohol: Dr. Sonya Mehta, reumatologinja u Intermountain Healthu u Las Vegasu, rekla je da alkohol može pogoršati artritis uzrokovan upalom iz nekoliko razloga. Prvo, razgradnja alkohola stvara upalne spojeve. Drugim riječima, uzrokuje upalnu reakciju, koja zatim može izazvati simptome. Mehta je objasnio da alkohol također može smanjiti proizvodnju protuupalnih bakterija u crijevima dok povećava proizvodnju proupalnih bakterija. Neravnoteža crijevnih bakterija može izazvati reumatoidni artritis. Napomenula je da alkohol može oslabiti imunološki sustav, čineći tijelo osjetljivijim na toksine, što može izazvati upalnu reakciju (kao što je bol u zglobovima). Prema Contrerasu, još jedan razlog zašto alkohol može pogoršati simptome artritisa je taj što može izazvati dehidraciju, smanjujući proizvodnju sinovijalne tekućine, koja ublažava zglobove.

Što jesti umjesto toga? Sva tri liječnika kažu da je najbolja dijeta za osobe s upalnim artritisom (poput reumatoidnog artritisa i gihta) protuupalna dijeta. "Ovaj način prehrane uključuje hranu za koju općenito znamo da je ionako dobra za nas, uključujući lisnato zeleno povrće, orašaste plodove, masnu ribu poput lososa, skuše, tune i sardine koje sadrže omega-3 masne kiseline i djeluju protuupalno te voće , posebno bobičasto voće i naranče, koje su bogate antioksidansima", rekao je Mehta. I Mehta i Wright naveli su mediteransku prehranu kao još jedan plan prehrane koji prirodno uključuje hranu koja djeluje protuupalno i stoga je dobra za ljude s bolovima u zglobovima. "Mediteranska prehrana daje prednost cjelovitim žitaricama, povrću, ribi i drugoj neprerađenoj hrani, dok je meso i prerađena hrana minimalna. Čini se da ovaj način prehrane univerzalno funkcionira za ljude s bolovima u zglobovima", rekao je Wright. Istraživanja podupiru vezu između mediteranske prehrane i poboljšanja simptoma reumatoidnog artritisa.

Mehta je naglasio da prehrana bogata protuupalnom hranom nije dobra samo za kontroliranje bolova u zglobovima; koristan je za cjelokupno zdravlje i prevenciju drugih kroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes tipa 2, Alzheimerova bolest i određene vrste raka. "Protuupalna dijeta dobra je ideja koju treba slijediti svatko, a ne samo pacijenti s upalnim artritisom", rekla je. To znači da ako većinu svojih obroka jedete s drugima, ovakva prehrana koristit će svima za stolom, a ne samo vama. 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.