27. kolovoza

Blidinje domaćin planinske utrke 'Čvrsnica ultra trail'

Blidinje domaćin planinske utrke 'Čvrsnica ultra trail'
23.08.2022.
u 09:47
"Već sad sa sigurnošću možemo reći da će planinarske staze Čvrsnice pretrčati preko 200 natjecatelja. Polovica sudionika dolazi iz susjedne Hrvatske, a razlog je sudjelovanje utrke u regionalnom natjecanju planinskog trčanja u sklopu Dalmatinske trail lige", objavili su iz planinarskog društva.
Pogledaj originalni članak

Park prirode Blidinje domaćin je šestog izdanja međunarodne planinske utrke "Čvrsnica ultra trail", koja će biti održana 27. kolovoza u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva (HPD) Prenj 1933. Mostar i udruge Visit Blidinje.

"Već sad sa sigurnošću možemo reći da će planinarske staze Čvrsnice pretrčati preko 200 natjecatelja. Polovica sudionika dolazi iz susjedne Hrvatske, a razlog je sudjelovanje utrke u regionalnom natjecanju planinskog trčanja u sklopu Dalmatinske trail lige", objavili su iz spomenutog planinarskog društva.

Kako su naveli, natjecatelji na raspolaganju imaju četiri staze u dužinama od 10 kilometara, najkraća staza The Spaghetti – mala ljepotica koja će sudionike provesti kroz Masnu Luku i podnožje Čvrsnice, a nudi taman onoliko kako bi se uveli u planinsko trčanje, zaljubili u planinu i poželjeli sljedeće godine okušati na nekoj od kaubojskih staza. Ova je staza namijenjena početnicima, cestovnim trkačima i planinarima koji se žele okušati u planinskome trčanju, a može se opisati i kao obiteljska staza za šetnju roditelja i djece.

Oni koji su željni izazova i pravog testa svoje fizičke spreme mogu se okušati na stazi imena the Ugly u dužini od 50 kilometara s ukupnom elevacijom uspona od gotovo 4000 metara te doslovno upoznati svaki kutak ove hercegovačke ljepotice – od uspona na Žlijeb i Tise do Hajdučkih vrata, zatim ljepotu staze prema Vitlenici do uspona na gorostase Pločno (2228 mnv) i Veliki Vilinac (2118 mnv), i upoznati ljepote Masne Luke, Borićevca i planinarskoga doma Vilinac koji se nalazi u srcu Čvrsnice.

Tu su, kako ističu, i staze srednjih dužina the Good od 25 kilometara i the Bad od 35 kilometara, koja i ove godine nosi Skyrunning certifikat koji dodjeljuje Međunarodna Skyrunning federacija sa sjedištem u Švicarskoj te je kao takva prva u Bosni i Hercegovini.

"Dobiti ovaj certifikat znači zadovoljavati stroge kriterije koji definiraju Skyrunning utrke. Riječ je o športskoj disciplini planinskoga trčanja do ili iznad 2.000 metara nadmorske visine, gdje staza ne prelazi 30 posto nagiba terena, te se nerijetko trči po tehnički teškom terenu, što i jest odlika hercegovačkih planina s teškim kamenitim terenom", ističu organizatori.

Uz brojne partnere i sponzore, sve ovo, kako navode, ne bi bilo moguće organizirati i realizirati bez svesrdne ljubavi i volontiranja članova Hrvatskoga planinarskoga društva Prenj 1933. Mostar iz Mostara i udruge Visit Blidinje iz Posušja, kao i partnerskih društava koja svojom logistikom pomažu i olakšavaju organizaciju ovog događaja: Planinarsko društvo Vilinac iz Jablanice, Orlova Stina iz Tomislavgrada, Pločno iz Posušja te nezaobilazna Gorska služba spašavanja u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.