Bosanska Posavina

Blagoslov i podizanje novih zvona u župi Sv. Ante Padovanskog u Boću

Foto: KT
Foto: KT
Foto: KT
18.12.2019.
u 15:12
Pogledaj originalni članak

U srijedu 18. prosinca u župi Sv. Ante Padovanskog u Boću upriličen je svečani blagoslov i podizanje još dva nova zvona u crkvi.

Prije samog podizanja zvona, koje je blagoslovio župnik vlč. Filip Maršić, slavljena je euharistija kojoj je nazočilo oko 150 župljana.  

Župna crkva Sv. Ante imala je dva zvona. Prvo zvono je izliveno i postavljeno 1923., kad je i osnovana župa. Drugo zvono je izliveno u Zagrebu, te na njemu stoji i natpis da ga je izlio Kvirin Lebiš 1937., te je iste godine je i postavljeno. Nakon 82 godine, firma Elektro Bosilj iz Novog Marofa je snimila ton tog zvona koje je težine oko 430 kilograma, te su po tom zvonu naručena nova. To je učinjeno kako bi bili u skladu sa starim zvonom iz 1937. Kumovi ova dva nova zvona su Anđa Radošević i Niko Dilberović, piše Nedjelja.ba. 

Firma Elektro Bosilj iz Novog Marofa, koja je i službeni zastupnik firme Grassmayerr iz Innsbrucka (koja je izradila nova zvona), radi za sva četiri zvona čeličnu konstrukciju jer je dosadašnja bila drvena, te uz konstrukciju ide nova elektronika, motori, čekići i sve što je potrebno, kako bi zvona mogla izvoditi i melodije. Svaki dan će malo zvono otkucavati petnaestine, a veliko pune sate. Svake nedjelje i blagdana oglašavat će se sva zvona sa zvonika župne crkve, dok će običnim danom zvoniti jedno zvono, a u svečanim prigodama, kao što je patron župe, Božić i Uskrs bit će uključivane i melodije. Sva zvona sa župne crkve oglašavat će se svečano prigodom rođenja svakog novog člana župne zajednice. Staro zvono je posvećeno Sv. Anti zaštitniku župe, nova zvona su posvećena Sv. Josipu zaštitniku Hrvatskog naroda i Bl. Alojziju Stepincu.

Ideja o novim zvonima rodila se 2017. uz obilježavanje župskog sijela, kako bi se i na taj način zajednica pomalo pripremala za stotu godišnjicu osnutka župe. Kumovi župskog sijela 2017. dali su svoj dar za izradu zvona: Tunjo Klarić (Mate), te Manda Ivić; od kumova župskog sijela 2018. Mato Blažević Joke i Slavica Anđelović.

Uz kumove zvona, te kumove župskog sijela 2017. i 2018., svoj dobrovoljni prilog su davali i župljani te je kompletan iznos ovog značajnog projekta oko 29 000 eura. U ovaj iznos je uračunat i porez koji se treba platiti državi prigodom uvoza zvona i elektronike za zvona, te špediterske usluge i prevoz zvona iz Innsbrucka do Boća u iznosu od oko 8 000 KM. Kompletan iznos je dar župljana, pa stoga on ima i još veću vrijednost, jer je to pokazatelj kako župljani uistinu vole svoju crkvu i župnu zajednicu u kojoj su i sami napravili prve korake i primili sakrament krštenja.

Do subote 21. prosinca bit će završeni radovi na postavljanju i puštanju u pogon kako starih tako i novih zvona, te će župna zajednica dočekati ovogodišnju proslavu Božića uz potpuno novu zvonjavu, koja će odjekivati ovim krajem,  te  će svojim melodijama i zvukom vjernike župe ne samo pozivati na molitvu nego i obavještavati kako o tužnim trenucima života vjernika zajednice, tako i o radostima i slavljima svih događanja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.