PROCES U MÜNCHENU

Bivšem golmanu Željezničara Nijemci sude za podršku teroristima u Siriji

Foto: Guliver/Thinkstock
Bivšem golmanu Željezničara Nijemci sude za podršku teroristima u Siriji
09.11.2017.
u 13:18
Emil Kajgana rođen je 1987. godine u Foči, a branio je za mlađe kategorije Željezničara prije nego se 2007. otisnuo u Njemačku
Pogledaj originalni članak

Na sudu u Münchenu danas počinje proces protiv trojice muškaraca koje se tereti za podršku teroristima u Siriji, a među kojima je i bivši golman slavnog bh. nogometnog kluba Željezničar. 

Priča je počela 2013. godine kada je bavarski salafijski propovjednik Izudin J. s dvojicom muškaraca postao logističar terorista u Siriji. Prema navodima tužiteljstva, trojka je dostavljala terence i vozila hitne pomoći terorističkoj skupini Junud al-Sham, piše Radio Sarajevo.

Prvooptuženi Izudin J. rođen je 1983. u Tuzli, studirao je na prestižnom kairskom univerzitetu Al-Azhar, a dugo živi na jugu Njemačke. Osim "vatrenih govora podrške ISIL-u" sigurnosne službe su otkrile da je u džamijama prikupljao donacije za terorističke grupe.  

Druga dvojica optuženika su Bosanac Emil K. (30) i Kosovar Mehdi D. (38), koje je Izudin "zaveo". Emil K. je Emil Kajgana, rođen 1987. godine u Foči, koji je branio za mlađe kategorije Željezničara prije nego se 2007. otisnuo u Njemačku. Poslije je branio i za klubove Greuther Fürtha, branio je i za SpVgg Weiden, KFC Uerdingen i ASV Neumarkt.

Mediji navode da je tijekom sportske karijere došao u kontakt sa salafistima koji su ga zaveli. Kajgani i Mehdiju dozvoljeno je da se brane sa slobode, što se tumači kao najava da će tužiteljstvo za njih imati izvjesnog razumijevanja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.