sarajevo

Biskupi započeli zasjedanje, govorit će i o povratu oduzete crkvene imovine

Foto: KTA
Foto: KTA
04.11.2019.
u 15:23
Ni vlast niti mediji nisu zainteresirani za rješavanje pitanja denacionalizacije i povrata oduzete crkvene imovine koja se uništava, rekao je kardinal Puljić
Pogledaj originalni članak

Nakon što su zajedno slavili Euharistiju u katedrali i Svetu misu u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u ponedjeljak, 4. studenog 2019. u prostorijama Nadbiskupske rezidencije započeli su svoje 77. redovito zasjedanje.

Pozdrav i riječi dobrodošlice svima članovima Biskupske konferencije BiH i svim delegatima uputio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, koji je prvi put domaćin zasjedanja u novoj Nadbiskupskoj rezidenciji, javlja KTA. 

Poseban pozdrav uputio je apostolskom nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigiu Pezzutu koji se na početku zasjedanja susreo s biskupima i uputio svoju poruku.

Kardinal Puljić ukratko je podsjetio na točke dnevnog reda te dodao: „Unatoč brojnih pisanih zahtjeva i osobnih razgovora, ni vlast niti mediji nisu zainteresirani za rješavanje pitanja denacionalizacije i povrata oduzete crkvene imovine koja se uništava, preprodaje ili prepisuje na druge vlasnike. To se odnosi i na pitanje diskriminacije kada je riječ o zdravstvenom i mirovinskom osiguranju vjerskih službenika. Ako budemo imali vremena, dotaknut ćemo i te teme, a možda uputiti i poruku u vezi s tim, ukoliko naša poruka išta znači u ovoj zemlji“.

Srdačan pozdrav u ime svih biskupa Hrvatske biskupske konferencije i u svoje osobno ime uputio je biskup Uzinić.

„Želimo da nazočnost biskupa, predstavnika Hrvatske biskupske konferencije, bude jamstvo potpore, zajedništva i podrške vašim pastirskim nastojanjima u naviještanju Radosne vijesti i doprinosu izgradnje boljeg i pravednijeg društva u Bosni i Hercegovini“, kazao je biskup Uzinić te ukratko upoznao biskupe s najvažnijim zbivanjima koji su se dogodili u Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj.

Podsjetio je i da ih je 1. kolovoza 2019. obradovala vijest da je papa Franjo za novog varaždinskog biskupa imenovao mons. Božu Radoša, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, na službi rektora Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, koji svoje korijene vuče iz Bosne i Hercegovine odnosno Mostarsko-duvanjske biskupije. 

Biskup Aichern u svom pozdravu spomenuo je da se istovremeno održava i plenarno zasjedanje Austrijske biskupske konferencije u Beču te da je „često bio delegat ovdje još za vrijeme Jugoslavije, zatim za vrijeme rata i nakon rata“, ali i zbog karitativne pomoći u Banjoj Luci i Mostaru.

„Tako danas ponovno predstavljam Austrijsku biskupsku konferenciju i prenosim vam pozdrave i dobre želje predsjednika Austrijske biskupske konferencije, kardinala Schönborna i svih austrijskih, kako aktivnih tako i umirovljenih, biskupa“, rekao je biskup Aichern.

„Iz L'Osservatore Romano saznali smo da je pomoćni biskup vrhbosanski Pero Sudar umirovljen. Biskup Pero je u Austriji vrlo poznat i cijenjen jer je često boravio u našim biskupijama i dijelio sakrament potvrde hrvatskoj djeci. Ja sam ga i osobno susretao u Rimu kao izaslanik na plenarnim zasjedanjima Talijanske biskupske konferencije. Mi, austrijski biskupi, iskreno mu zahvaljujemo na bratskoj privrženosti i želimo mu Božji blagoslov i pastirsku snagu“, kazao je biskup Aichern te nastavio: „Nekadašnji trapist i dugogodišnji opat trapističkog samostana Marija-Zvijezda u Banjoj Luci, otac Anton Artner, koji je posljednjim danima bolesti boravio u staračkom domu trapističke opatije Engelszell u Austriji (biskupija Linz), gdje je prije desetak godina i umro, pokopan je na tamošnjem samostanskom groblju. U to vrijeme slavio sam Misu zadušnicu u samostanskoj crkvi i sudjelovao u sprovodnim obredima. U to vrijeme iz Bosne je stigao autobus s puno svećenika i vjernika. Prije otprilike godinu dana p. Anton se vratio u svoju domovinu. Bio sam prisutan na ekshumaciji i nakon prebacivanja u novi lijes i blagoslova zajedno s opatom em. Marianusom Hausederom. Sadašnji poglavar trapističkog samostana Engelszella fra Hubert Bony pratio ga je u Banja Luku, a na Misi zadušnici i sprovodnim obredima u Mariji-Zvijezdi u ime kardinala Puljića sudjelovao je biskup Komarica. Sada se ovaj vjerni redovnik, kojemu mnogi duguju duhovnu i socijalnu pomoć, ponovno odmara u svom zemaljskom domu“.

Biskup Stojanov u svom je pozdravu prenio pozdrave predsjednika Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda mons. dr. Ladislava Nemeta i ostalih članova konferencije koja se sastoji se od četiri država bivše Jugoslavije napominjući da će staviti naglasak na događaje Katoličke crkve u Makedoniji. 

Tijekom radnog dijela zasjedanja u Nadbiskupskoj rezidenciji, biskupi će, uz redovite teme, razmotriti okvirni prijedlog zajedničkog programa šeste pastoralne godine za svećeničke kandidate, saslušati izvješća te se osvrnuti na neka aktualna pitanja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.