vijeće ministara

BiH uređuje oblast nezakonite proizvodnje i trgovine oružjem

BiH uređuje oblast nezakonite proizvodnje i trgovine oružjem
10.03.2016.
u 16:02
Pogledaj originalni članak

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije, s oznakom "E", kao svojevrsnom potvrdom određene usklađenosti s pravnom stečevinom Europske unije u ovoj oblasti.

Riječ je o reformskom zakonu kojim Bosna i Hercegovina uređuje ovu oblast i ispunjava međunarodno preuzete obaveze u oblasti nezakonite proizvodnje i trgovine vatrenim oružjem.

Donošenje ovog zakona omogućit će lakše i jednostavnije praćenje trgovine oružjem i ojačati institucije u borbi protiv nelegalne trgovine oružjem te osigurati čvršću suradnju s drugim državama u procesu praćenja označenog oružja i municije.

Ovim zakonom se, između ostalog, propisuje obaveza proizvođača oružja ili municije u BiH da ih označi u tijeku proizvodnje jedinstvenom proizvodnom oznakom.

Istovremeno se propisuje obaveza uvoznika kako u zakonom propisanom roku, nakon završene carinske procedure, a prije stavljanja uvezenog oružja i municije u promet, upotrebu ili korištenje, osigura stavljanje oznaka propisanih ovim zakonom.  

Prijedlog zakona u procesu donošenja prošao je proceduru javnih konsultacija te su u njegovu izradu uključena nadležna ministarstva i tijela u BiH.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenoj zakonodavnoj proceduri, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.