Pozivi za ograničavanje javne potrošnje u kontekstu borbe protiv inflacije

BiH troši više novca nego što ga ima, otići će u minus, MMF poziva na reforme

Foto: Ilustracija
BiH troši više novca nego što ga ima, otići će u minus, MMF poziva na reforme
30.09.2023.
u 16:00
Veća potrošnja odražavat će i veću tekuću potrošnju, a u tom se kontekstu navode mjere za ublažavanje krize koje uključuju veće plaće u javnom sektoru i mirovine, veća plaćanja kamata, kao i povrat kapitalnih izdataka, uz pretpostavku intenzivnijeg povlačenja zajmova međunarodnih financijskih institucija za infrastrukturne projekte.
Pogledaj originalni članak

Izvješće Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koje je uslijedilo nakon što je Izvršni odbor MMF-a zaključio konzultacije prema članku IV. s BiH, ukazuje na niz izazova s kojima će se ekonomija i fiskalni sustav zemlje susreti u razdoblju koje je pred nama, a osobit naglasak stavljen je na potrebu ograničenja javne potrošnje, poglavito kada govorimo o plaćama u javnom sektoru, piše Večernji list BiH.

U izvješću u koje smo imali uvid MMF predviđa kako će se ukupni fiskalni saldo pogoršati za 2,4 posto BDP-a u 2023. i postupno konsolidirati od 2024. nadalje. Veća javna potrošnja dovest će, smatraju, do situacije u kojoj će se fiskalni saldo smanjiti, i to od suficita 0,9 posto u 2022. na deficit od 1,5 posto BDP-a u 2023., uz brži rast rashoda od prihoda.

Veća potrošnja odražavat će i veću tekuću potrošnju, a u tom se kontekstu navode mjere za ublažavanje krize koje uključuju veće plaće u javnom sektoru i mirovine, veća plaćanja kamata, kao i povrat kapitalnih izdataka, uz pretpostavku intenzivnijeg povlačenja zajmova međunarodnih financijskih institucija za infrastrukturne projekte.

Otplate dugova

Ipak, MMF predviđa kako će se fiskalni deficit postupno zatvoriti u srednjoročnom razdoblju, odražavajući neke skromne dobitke u prihodima i ograničenu tekuću potrošnju kako inflacijski pritisci budu jenjavali.

Iako će ukupni javni dug ipak ostati ispod 30 posto BDP-a, MMF upozorava kako su u ovoj godini potrebe za financiranjem veće, i to s obzirom na značajne otplate dugova.

Potrebe entiteta za financiranjem u 2023. značajno se razlikuju: dok FBiH ima umjerene potrebe, RS se mora zadužiti za oko 1,2 milijarde KM (ili oko 610 milijuna eura) za pokrivanje dospjelih dugova i proračunskog deficita, navodi MMF. Kada je riječ o Bosni i Hercegovini u cjelini, MMF je iznio očekivanje kako će isplata inozemnih kredita za infrastrukturne projekte u BiH poskupjeti u usporedbi s 2022., kada su isti bili ograničeni zbog političkih napetosti i sporog projekta provedbe, dok se dodatno financiranje programa Svjetske banke očekuje i 2024. godine.

Što je potrebno napraviti kako bi se učinkovitije suzbijala inflacija, a istodobno izbjegli minusi u javnoj blagajni? MMF na to pitanje odgovara kroz tvrdnju kako je potrebno ograničavanje ekspanzije fiskalne politike u 2023.

S obzirom na ograničene alate monetarne politike, MMF ističe kako je dužnost fiskalne politike boriti se protiv inflacije obuzdavanjem tekuće potrošnje. Vlasti bi trebale, smatraju, utvrditi moguće uštede u tekućoj potrošnji za 2023., no pritom je potrebno izbjeći rezove u javnim investicijama, za koje se zna da potiču rast. Uz konstataciju kako su plaće u javnom sektoru među najvišima u okružju, MMF predlaže obuzdavanje njihova rasta. U tom kontekstu treba podsjetiti kako je Andreas Tudyka, rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini, u izjavi za Večernji list nedavno komentirao ove preporuke, kazavši kako je potrebno ograničiti javnu potrošnju u 2023. godini kako bi se pomoglo naporima usmjerenima na smanjenje inflacije te financijskih potreba, a poglavito zbog toga što monetarna politika u Bosni i Hercegovini nema na raspolaganju instrumente kojima može imati agresivniju ulogu u borbi protiv inflacije.

- Konkretnije, vlasti ne bi trebale dalje povećavati plaće u javnom sektoru ili vršiti izvanredna povećanja mirovina jer su izdvajanja za plaće u javnom sektoru i mirovine među najvećima u regiji - naveo je Tudyka. Pritom se osvrnuo i na značaj investicija, odnosno potrebu da se njih financijski ni u kojem slučaju ne smije slabiti. - S druge strane, s obzirom na to da investicije podržavaju budući rast BDP-a, vlasti ne bi trebale pokušavati naći uštede u dodatnim rezovima na javnim investicijama - poručio je rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini.

Potrebne reforme

S obzirom na slab gospodarski rast, osoblje je istaknulo potrebu za većim i učinkovitijim javnim ulaganjima, bolje usmjerenom tekućom potrošnjom, kao i boljim prikupljanjem prihoda u srednjoročnom razdoblju. U pogledu odnosa prema ugroženim kategorijama pučanstva, MMF navodi potrebu za boljom usmjerenošću programa socijalne pomoći.

Naravno, važan segment fiskalnog ojačavanja zemlje treba promatrati i kroz prizmu niza reformi koje BiH mora provesti ako želi izbjeći negativnosti koje bi se mogle pojaviti uslijed daljnjih izazova, a u tom pogledu digitalizacija, kao i ulaganje u zelenu energiju, uz već spomenuti razvoj infrastrukture, moraju biti prioritetni smjerovi djelovanja. Harmoniziran pristup u pogledu navedenih reformi svakako ide u smjeru poboljšanja ukupnog poslovnog ambijenta, a koji onda može generirati i veći broj investicija. A da su promjene nužne, vidljivo je iz ocjene MMF-a, prema kojoj je gospodarstvo BiH previše fragmentirano i nedovoljno integrirano u međunarodno tržište, uz opasku kako je poslovno okružje loše, djelomično i zbog prevelikog javnog sektora. No, prilike se, uz ostalo, nude i kroz status kandidata za Europsku uniju koji bi mogao ubrzati provedbu nužnih reformi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.