propustili prvi natječaj

BiH se još nije pridružila europskim javnim nabavkama medicinske opreme

Foto: Thinkstock
BiH se još nije pridružila europskim javnim nabavkama medicinske opreme
07.09.2020.
u 08:50
Europska komisija je pozvala zemlje zapadnog Balkana da im se pridruže u nabavci medicinske opreme u borbi protiv koronavirusa, kako bi im pomogla da dobiju što kvalitetniju opremu po što povoljnijim cijenama.
Pogledaj originalni članak

BiH je iskazala interes za učešće u zajedničkim javnim nabavkama sa zemljama članicama EU za medicinsku opremu radi borbe protiv koronavirusa, ali se nije pridružila javnim nabavkama koje su do sada raspisane, rečeno je za Nezavisne novine u Europskoj komisiji.

Naime, kako je objašnjeno u neslužbenom razgovoru, Europska komisija je pozvala zemlje zapadnog Balkana da im se pridruže u nabavci medicinske opreme u borbi protiv koronavirusa, kako bi im pomogla da dobiju što kvalitetniju opremu po što povoljnijim cijenama. 

Prvi natječaj je, kako je objašnjeno, raspisan 17. srpnja ove godine, a rok za prijave istekao je 9. srpnja. BiH se nije pridružila ovom natječaju. U zajedničkom natječaju nalazila su se 24 medicinska proizvoda, svrstana u šest kategorija. U to, kako je pojašnjeno, spadaju nabavka analgetika i kortikosteroida, zatim antibiotika, sredstava za opuštanje mišića, anestetika i sedativa te drugih lijekova.

Međutim, još nije kasno da se BiH priključi i nabavi barem neke od lijekova i tako pokrije dio svojih potreba, ali s obzirom na to da je istekao rok za prijavu, BiH bi, kako je objašnjeno, prema članu 30. Ugovora o zajedničkim javnim nabavkama mogla zatražiti dio opreme koja se nalazi u nabavljenoj rezervi. 
Da bi to mogla da učiniti, treba se formalno obratiti nekoj članici EU i s njom sklopiti ugovor o otkupu dijela opreme sklapanjem posebnog ugovora. Jedini uvjet je da taj ugovor mora biti u skladu s europskim pravilima o javnim nabavkama.

Također, rečeno je kako BiH nije obvezna sudjelovati u europskim javnim nabavkama, ali ako bi željela sudjelovati, postoje tri formalna uvjeta. Prvi predviđa imenovanje predstavnika i zamjenika predstavnika u odboru koji upravlja procesom javnih nabavki, te obavijestiti Europsku komisiju da je učešće u EU javnim nabavkama usklađeno s domaćim pravilima. U slučaju da domaća pravila nisu usklađena, BiH bi mogla sudjelovati u radu odbora kao promatrač.   

Što se tiče zahtjeva za pomoć, rečeno je kako je BiH uputila tri molbe Europskoj komisiji da joj kroz Mehanizam civilne zaštite EU uputi pomoć, a na ove zahtjeve pozitivno su odgovorile Slovenija i Austrija. Međutim, BiH se EU za pomoć u sklopu ovog mehanizma obratila samo u travnju za nabavku respiratora, šatora, opreme za testiranje te ostalu medicinsku opremu. Zašto se BiH nije obraćala i kasnije za pomoć nego je respiratore i drugu opremu nabavljala preko komercijalnih partnera, nije jasno, kao što nije jasno zašto BiH ne bi željela najkvalitetniju medicinsku opremu dostupnu na tržištu nabavlja po nižim cijenama zajedno s članicama EU. 

Što se tiče javnih nabavki cjepiva, objašnjeno je kako BiH još nije uključena u javne nabavke cjepiva jer nije ni moguće raspisati javne nabavke za proizvod koji još nije dostupan na tržištu.

Kada se radi o dijelu javnih nabavki koje se odnose na medicinsku opremu, na stranicama Europske komisije tvrde da je zaključno sa srpnjom u njima sudjelovalo između 20 i 26 zemalja članica, u ovisnosti od vrste javnih nabavki.

"Prva tri natječaja imaju ukupnu vrijednost 2,9 milijardi eura. Detaljne informacije bit će objavljene u 'Službenom glasniku' kada svi ugovori budu zaključeni", navedeno je, uz napomenu da su prvi ugovori zaključeni još u travnju. 

Naime, kada se radi o javnim nabavkama u EU, zemlje članice su se odlučile na zajedničke javne nabavke jer se u praksi pokazalo kako su na taj način u stanju dobiti u prosjeku za trećinu povoljnije ponude za robu i usluge nego da idu samostalno

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.