Zatajeno Vijeću ministara i javnosti

BiH ponovno riskira vize 
s EU ako ih ukine Saudijskoj Arabiji

BiH ponovno riskira vize 
s EU ako ih ukine Saudijskoj Arabiji
28.05.2021.
u 11:43
Pogledaj originalni članak

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija potvrdio je jučer kako su zbog uvjetovanja ukidanja viza za državljane Saudijske Arabije bošnjački ministri odbili podržati pojednostavljenje uvjeta za ulazak stranaca, što je posebno loša vijest za turističke djelatnike, piše Večernji list BiH. On je izrazio nadu da bi se u ponedjeljak mogla donijeti ta životno važna odluka budući da BiH ne dopušta ulazak u državu strancima osim posjedovanja negativnog PCR testa. Tako se posve razotkrio pokušaj spina ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković koja je probleme s turizmom na Vijeću ministara pokušala prebaciti na hrvatske kolege.

Dopis Izaslanstva EU

No, nije samo to zanijekala šefica bosanskohercegovačke diplomacije. Jasno su joj iz Europske komisije poručili kako BiH ne može jednostrano uvesti bezvizni režim državljanima Saudijske Arabije, što je ona, očito, obećala prigodom nedavnog boravka na Bliskom istoku. Naime, ukidanjem viza za treće zemlje BiH bi narušila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, a riskirala bi i promjenu režima ulaska državljana BiH u Europsku uniju. Večernjak je u posjedu korespondencije između Ureda EU u Sarajevu i Ureda ministrice Turković te drugih članova kolegija Vijeća ministara nakon što su i usmeno upozorili ministricu vanjskih poslova. 
- Želimo vas obavijestiti da smo s kolegama u Komisiji u Bruxellesu razgovarali o pitanju olakšavanja viza sa Saudijskom Arabijom. Komisija potiče sve zemlje bez viza da osiguraju usklađenost s viznom politikom EU-a kako bi se osiguralo dobro upravljano migracijsko i sigurnosno okružje, posebno u pogledu trećih zemalja čiji državljani trebaju vize za EU i koje predstavljaju nepravilne migracijske ili sigurnosne rizike. Status bezviznog režima koji Bosna i Hercegovina daje zemljama koje se nalaze na popisu EU-a za koje su potrebne vize predstavlja razlog za zabrinutost - naveli su iz Ureda Europske unije u Sarajevu. Pri tome su upozorili da će Europska komisija “pomno nadzirati svako daljnje odstupanje od vizne politike EU-a”. Unatoč tome jasnom upozorenju, točka o ukidanju viznog režima Saudijskoj Arabiji našla se na dnevnome redu Vijeća ministara. Čak unatoč tome što, primjerice, građani Bosne i Hercegovine ne mogu bez vize ući u bliskoistočnu zemlju. Naime, pravilo je u diplomatskim odnosima da se vize ukidaju obostrano. I dok su nositelji službenih i diplomatskih putovnica iz Saudijske Arabije oslobođeni dobivanja viza, istodobno kolegama iz BiH to nije omogućeno. Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH upozoreno je i kako se krši zaključak Predsjedništva BiH kako ovo tijelo mora donijeti odluku o ukidanju viza. 
- Prije svega, kršimo zaključak Predsjedništva BiH..., čime se traži prethodna suglasnost Kraljevine Saudijske Arabije za pokretanje olakšavanja viznog režima. Nikada nismo primili diplomatsku notu kojom se Kraljevina Saudijska Arabija slaže s time ili da traži bezvizni režim - naveli su iz Ureda zamjenika ministra vanjskih poslova.

Ogorčenje u Međugorju

Objasnili su i “kako se time krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU u trenutku kad se očekuje kandidacijski status za EU, a pri tom je MVP dobio mišljenje EU izaslanstva na naš Odsjek za vizno-putovničke poslove u kojem Izaslanstvo EU u BiH izražava zabrinutost o davanju bezviznog režima za zemlje koje su u EU su na crvenoj Schengen-listi”, dodaje se. 
Iz Udruge turističkih radnika i hotelijera u Međugorju izrazili su ogorčenost što nisu olakšani uvjeti za ulazak turista jer se sve vezuje uz Saudijsku Arabiju. 
- Ovo će jednako loše utjecati i na Međugorje, Mostar, Cazinsku krajinu, Sarajevo, ili tuzlansku zračnu luku. Gubitnici su svi turistički djelatnici. Mi smo u turističkom sektoru ogorčeni ovom odlukom. Uvjetovati vizni sustav sa Saudijskom Arabijom ulaskom ljudi iz dijaspore i turista iz cijeloga svijeta apsolutni je nonsens - rekao je Davor Ljubić, predsjednik Udruge turističkih djelatnika i hotelijera iz Međugorja.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.