BiH može privlačna za rad i studiranje

BiH je privukla brojne stručnjake koji daju doprinos njezinom oporavku

Foto: 24sata.hr
BiH je privukla brojne stručnjake koji daju doprinos njezinom oporavku
06.01.2022.
u 21:45
Od gostujućih profesora, preko menadžera, pa do sportskih stručnjaka; BiH je ugostila i ugošćuje niz kadrova koji svojim znanjem, iskustvom i predanošću jačaju kapacitete domaćih institucija, klubova, udruga te svojim zalaganjem postaju dio zajednice koja ima aspiracije jednoga dana postati moderna država
Pogledaj originalni članak

Unatoč često negativnoj percepciji, Bosna i Hercegovina je, zahvaljujući naporima brojnih pojedinaca i institucija, a poglavito u znanosti i obrazovanju, zemlja koja privlači veliki broj stručnjaka iz drugih država koji daju svoj doprinos razvoju mnogih segmenata društvenoga života, piše Večernji list BiH.

Niz segmenata

Od gostujućih profesora, preko menadžera, pa do sportskih stručnjaka; BiH je ugostila i ugošćuje niz kadrova koji svojim znanjem, iskustvom i predanošću jačaju kapacitete domaćih institucija, klubova, udruga te svojim zalaganjem postaju dio zajednice koja ima aspiracije jednoga dana postati moderna država, članica Europske unije.

Veliki je broj imena na tom popisu, poznatih i manje poznatih, ali i dalje iznimno zaslužnih za razvoj vlastitih područja rada, a neki od njih su svojim likom i djelom već osigurali mjesto istinskih legendi. Jedan od njih odabrao je Mostar kao svoje radno mjesto - radi se o profesoru doktoru Josipu Paladinu za kojega se s pravom može reći da je jedan od najpoznatijih, najomiljenijih i najtraženijih hrvatskih liječnika.

On je prihvatio angažman u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, točnije Klinici za neurokirurgiju, čime je dao neizmjeran obol u radu i razvoju ovoga iznimno važnog segmenta zdravstvenog sustava u Bosni i Hercegovini. Paladino je u jednom od intervjua za Večernji list kazao kako je Bosna i Hercegovina velika država sa samo tri relevantne neurokirurgije, u Tuzli, Mostaru i Sarajevu. - Tako da mi dolaze ljudi iz cijele države, od Bihaća, Cazina, Žepča, do Zvornika, Ploča i Nevesinja - kazao je početkom prošle godine Paladino.

Sveučilište u Mostaru, kao vodeća visokoobrazovna institucija i jedina koja u BiH nastavu izvodi na hrvatskom jeziku, pored brojnog znanstvenog osoblja iz BiH, okuplja i gostujuće profesore iz niza znanstvenih područja koji daju svoj doprinos u prijenosu vrijednog znanja na buduće kadrove koji obogaćuju bosanskohercegovačko društvo.

Jedna od gostujućih profesorica je i prof. dr. sc. Nives Mikelić Preradović koja je nositeljica i izvodi nastavu na preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti u Zagrebu. Područje njezinog znanstvenog zanimanja je aktualno u današnjem vremenu - računalna obrada govora, jezika i internet tehnologije, a Mikelić Preradović je i doktorirala obranom disertacije s temom "Pristupi izradi strojnog tezaurusa za hrvatski jezik". A kvaliteta ponuđenih obrazovnih programa privlači svake godine i veliki broj studenata izvan BiH. Najveći broj dolazi upravo iz Republike Hrvatske koji su svoje mjesto za učenje i usvajanje znanja pronašli upravo na Sveučilištu u Mostaru.

BiH se može pohvaliti i jednim vrhunskim poslovnim čovjekom koji je zaslužan za ponovno pokretanje Aluminija. Amir Gross Kabiri, osnivač i izvršni direktor Aluminij Industries d. o. o., pred sobom ima jasan plan koji daje konkretne rezultate. A svaka vijest u tom kontekstu iznimno veseli.

Riječ je o etapnom i vrlo složenom procesu koji bi na kraju trebao rezultirati povratkom Aluminija na lidersku poziciju u većini parametara kada je industrijska proizvodnja i izvoz iz Bosne i Hercegovine u pitanju. Stvari se odvijaju prema utvrđenim planovima, uključujući uspostavu poslovne suradnje s ključnim partnerima. Sport je dio društvenoga života koji posebice privlači državljane drugih zemalja u Bosnu i Hercegovinu koji svoje sposobnosti demonstriraju u velikom broju domaćih klubova, a pritom svakako treba spomenuti i kako se na čelu bosanskohercegovačke nogometne reprezentacije nalazi Ivaylo Bogdanov Petev, poznato ime iz svijeta nogometa, bugarski profesionalni nogometni menadžer i bivši igrač.

Važnost

Neki od primjera navedenih u ovom tekstu samo su dio onih koji u BiH ostvaruju uspjehe, prenose svoja znanja i iskustva novim generacijama stvarajući tako preduvjete da bosanskohercegovačko društvo dobije uvijek dobrodošlu svježinu, a istodobno prenoseći glas u svijet koji će reći kako ova zemlja nije samo mjesto političkog sukobljavanja, već i prostor iznimnog potencijala za uspjeh. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.