Dominirala ekonomija

BiH i Srbija otvarat će zajednička poduzeća, nove granične prijelaze te vlakom povezati Sarajevo i Beograd

05.11.2015.
u 06:45
Premijer Srbije je poručio da do kraja godine očekuje posjet Zvizdića Beogradu. I ovu prigodu je Vučić iskoristio da naglasi značaj dobrih odnosa između Bošnjaka i Srba
Pogledaj originalni članak

Poruke o partnerstvu i suradnji, četiri potpisana ugovora i desetak najavljenih projekata i inicijativa, rezultati su prve zajedničke sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i vlade Republike Srbije. Ekonomija je bila u prvom planu dvodnevnog druženja dviju državnih vlada, ali premijeri Denis Zvizdić i Aleksandar Vučić nisu propustili istaknuti i politički značaj ovog događaja, piše Večernji list.

- Ova sjednica je izuzetno važna iz nekoliko aspekata iako prave rezultate treba očekivati nakon druge ili treće zajedničke sjednice državnih vlada. Prije svega, važan je politički aspekt jer mi nakon ratnih sukoba prvi put održavamo zajedničku sjednicu izvršnih organa vlasti gdje šaljemo poruku svim našim građanima o zajedničkom rješavanju problema, međusobnom razumijevanju i racionalnom pristupu budućnosti. Ovo ne mora biti poruka ljubavi, ali može biti suprotstavljanje mržnji i sukobima, istaknuo je Vučić odbacujući uopće mogućnost "razmišljanja o novim sukobima".

Govoreći o kupovini modernog oružja iz Rusije za potrebe vojske Srbije, Vučić je kazao da je odluka "nekih zemalja iz regije" nabava lansirne rampe s balističkim raketama kap koja je prelila čašu.

- Mi ne nabavljamo nikakvo ofenzivno oružje. Ne planiramo i nije nam na kraj pameti, i ta vrsta ludila kod nas ne postoji da bilo koga, bilo gdje i bilo kada napadamo. Imamo samo jednu obvezu, a to je zaštita građana Srbije, kazao je Vučić dodajući da osobno jamči građanima BiH da ne moraju brinuti. 
Osvrćući se na izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel o mogućem izbijanju sukoba na Balkanu, Denis Zvizdić je rekao kako bi se pitanje izbjeglica znatno usložilo ako Njemačka i Austrija zatvore svoje granice. Kaže da bi u tom slučaju situacija bila prilično teška za zemlje Balkana, ali da u drugom kontekstu nema govora o bilo kakvim sukobima na Balkanu.
Premijer Srbije je poručio da do kraja godine očekuje posjet Zvizdića Beogradu. I ovu prigodu je Vučić iskoristio kako bi naglasio značaj dobrih odnosa između Bošnjaka i Srba za stabilnost Zapadnog Balkana.
- Za Srbiju su jako važni odnosi s BiH iako prirodno volimo RS. Odnos Srba i Bošnjaka su ključ za mir na Balkanu. Mi i Bošnjaci smo toliko slični jer nas dijeli samo religija. Pa, što nas to dijeli osim religije, kazao je Vučić.

Iako je dolazak članova vlade Srbije u Sarajevo popraćen velikim sigurnosnim mjerama, incidenata bila kakve vrste nije bilo. Istini za volju, poučeni ljetošnjim iskustvom iz Srebrenice, domaćini su se ovoga puta potrudili da ne bude ni prilike za takvo što. Čini se kako je dolazak Vučića u Sarajevo najviše zasmetao predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku koji je izjavio kako je srbijanski premijer "izabrao pogrešne partnere za razgovor" objašnjavajući kako entiteti imaju vlade, a da je Vijeće ministara BiH tek "pomoćno tijelo" Predsjedništva BiH.

- BiH će poslati svoje stručnjake da razminiraju zračnu luku u Sjenici. S druge strane, 15 mladih časnika Oružanih snaga BiH ići će na obuku na vojnu akademiju u Srbiju.

- Dvije vlade će intenzivno raditi na rješavanju problema u vezi mjesta pogodnih za ilegalni prelazak državnih granica BiH i Srbije. Potpisat će se sporazum za izgradnju novog graničnog prijelaza na lokaciji Ljubovija – Bratunac.

- Institucionalna suradnja će se uspostaviti kroz formiranje većeg broja zajedničkih gospodarskih društava, kroz intenziviranje institucionalnih kontakata i kroz suradnju u oblasti promocije investicija i izvoza i privlačenja izravnih investicija.

- Uspostavit će se željeznička linija između Beograda i Sarajeva, a predloženo je da cesta Novi Sad-Ruma-Šabac-Loznica-granica s BiH i dalje kroz BiH bude uključen u mrežu Transportne opservatorije JIE.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.