program Interreg IV-B IPA za Dunavsku regiju

BiH dio europskog programa od gotovo 270 milijuna eura koji će omogućiti tisuće radnih mjesta

BiH dio europskog programa od gotovo 270 milijuna eura koji će omogućiti tisuće radnih mjesta
17.03.2024.
u 20:03
Važnost realizacije sporazuma o financiranju za Interreg IPA Program za dunavsku regiju (2021. - 2027.) koji, uz ostalo, podržava političke, društvene i ekonomske reforme
Pogledaj originalni članak

U sklopu povećanja financijske dostupnosti sredstava iz europskih fondova, a osobito kada govorimo o IPA III mehanizmu, BiH ubrzava aktivnosti za sudjelovanje u financijski iznimno vrijednom programu Interreg IV-B IPA za Dunavsku regiju za razdoblje 2021. - 2027. godine, a koji donosi financiranje Europske unije u iznosu nešto višem od 215 milijuna eura, kao i udio država članica s više od 53 milijuna eura, piše Večernji list BiH.

Naime, na svojoj posljednjoj sjednici Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog sporazuma o financiranju za Interreg IV-B IPA Program za dunavsku regiju za razdoblje 2021. - 2027. godine između Europske unije, koju predstavlja Europska komisija, Mađarske, koju predstavlja Ured premijera Mađarske, i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Direkcija za europske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Financiranje

Sporazum utvrđuje uvjete financiranja i provedbe programa u BiH, uz financijsku potporu Europskog fonda za regionalni razvoj, Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III) i Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju – Globalna Europa te uz nacionalno sufinanciranje programa. Ukupan proračun programa je 268,809.822 eura, a ukupni financijski doprinos Europske unije je 215,047.857 eura, dok će 53,761.965 eura sufinancirati zemlje sudionice projekta.

Program će dodatno osigurati potporu zemljama korisnicama u usvajanju i provođenju političkih, institucionalnih, pravnih, administrativnih, društvenih i ekonomskih reformi u procesu usklađivanja s vrijednostima Europske unije i postupnog usklađivanja s pravilima, standardima, politikom i praksom EU-a, u cilju stjecanja članstva.

Novo programsko područje pokriva ukupno 1,083.945 km2 i sastoji se od istih 14 zemalja koje su sudjelovale u Dunavskom transnacionalnom programu 2014. - 2020. U državama članicama EU-a programsko područje obuhvaća Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Njemačku, Mađarsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju. Susjedne zemlje koje pripadaju programskom području su Bosna i Hercegovina, Moldavija, Crna Gora, Srbija i Ukrajina. U usporedbi s drugim makroregijama EU-a, dunavska regija ima najveći broj zemalja – i ujedno najveći udio pograničnih regija. Osim Njemačke i Ukrajine, sve države su dio programskog područja s cijelim svojim teritorijem, što ukupno čini 70 NUTS2 regija.

Uvidom u ciljeve navedenog programa vidljivo je kako on želi unaprijediti inovacije i tehnološki transfer u ovom području, promovirati obnovljive izvore energije, inkluzivno tržište rada, kao i raditi na unaprjeđenju kapaciteta za makroregionalno upravljanje. U opisu prvog cilja koji se odnosi na unaprjeđenje transfera znanja, ističe se kako postoji jaz između starih i novih država članica, kao i pridruženih zemalja, u odnosu na inovacijski ekosustav. Objašnjavajući tematiku energetike, navodi se raznolikost dostupnih izvora, a za BiH se precizira kako 32 posto energije dobiva putem hidrocentrala, što je bolje od europskog prosjeka. Nadalje, u opisu jednog od ciljeva ističe se i prednost ovoga područja koja se oslikava kroz visok potencijal u kulturnoj raznolikosti. Valorizacija, odnosno očuvanje kulturne baštine i razvoj kreativnih industrija, može imati, ističu kreatori programa, izravne pozitivne socioekonomske učinke.

Važnost suradnje

U konačnici, sve države koje sudjeluju u programu upućene su jedna na drugu, a razlog je i činjenica da se 44,7% teritorija dunavske regije nalazi bliže od 30 km od najmanje jedne državne granice. Posljedično, ne može biti ključnoga razvoja a da isti nema, ako ništa, neizravne prekogranične utjecaje.

Uz tematski sličan Interreg IPA Adrion program, BiH i njezine lokalne zajednice u bliskoj će budućnosti imati prilično izdašne izvore financiranja za različite projekte s kojima će moći osnažiti lokalno gospodarstvo, podignuti životni standard, kao i razinu tehnološke spremnosti za suočavanje s energetskim izazovima. IPA III se i na ovaj način pokazuje kao važan financijski mehanizam potpore na putu prema EU, uz naglasak kako nagrađuje rezultate te podržava zemlje kandidate i potencijalne kandidate u usvajanju i primjeni ključnih političkih, institucionalnih, socijalnih i ekonomskih reformi.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.