FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA FEDERACIJE BIH

BiH bi se trebala ugledati na Dansku, ogroman gospodarski rast izvozom organskih proizvoda

BiH bi se trebala ugledati na Dansku, ogroman gospodarski rast izvozom organskih proizvoda
27.03.2020.
u 15:52
Pogledaj originalni članak

Znate li da su u jednoj zemlji svaka četvrta mrkva i svaka četvrta litra mlijeka ekološke? A jeste li znali da je gospodarstvo te zemlje od 2007. poraslo za 200% zahvaljujući izvozu upravo takvih, organskih proizvoda? Ovi podaci odnose se na Dansku, zemlju koja je u proizvodnji ekohrane u samom svjetskom vrhu te, što je još važnije u ovoj priči o njoj, prva zemlja koja bi mogla ostvariti plan i svu poljoprivrednu proizvodnju uskoro pretvoriti u ekološku.

Duga tradicija poljoprivrede
Naime, ova skandinavska zemlja sebi je zacrtala da do 2020., u cilju poboljšanja zdravlja građana i smanjenja negativnog utjecaja čovjeka na okolinu, ima 100% ekopoljoprivredu i na dobrom je putu da to i ostvari. Sve se zasniva na akcijskom organskom planu koji je iniciralo dansko Ministarstvo hrane, poljoprivrede i ribarstva koje ohrabruje tradicionalne poljoprivredne proizvođače da prigrle organsku proizvodnju. Organska proizvodnja velika je šansa i za BiH. Naime, BiH posjeduje veliki potencijal u poljoprivredi i u sektoru prerade hrane zbog brojnih pogodnih uvjeta kao što su više od 1,5 mil. hektara poljoprivrednog zemljišta, odlični klimatski uvjeti, kao i plodno tlo te visokokvalitetna voda, većina tla u sebi ne sadržava kemijska gnojiva i nema praksu upotrebe pesticida. Osim toga, BiH ima dugu tradiciju u ovom sektoru, kao i iskusnu i vještu radnu snagu. Svi ovi uvjeti stvaraju sjajno okruženje za proizvodnju raznovrsnih sorti voća i povrća, s mogućnošću berbe prinosa i plodova i do tri puta godišnje. Proizvodi od voća i povrća imaju ogromni tržišni potencijal koji je identificiran u BiH. Procijenjeno je da trenutačno postoji 14 milijuna sadnica šljive, kruške, jabuke i drugog voća, koje se koristi za izvoz sirovine ili za proizvodnju soka i njegova pakiranja. S obzirom na potencijal za organsku proizvodnju i opskrbu čistom vodom, lako je razumjeti zašto međunarodni distributeri hrane i pića stalno ulažu u ovaj sektor.

Nezagađena zemlja
BiH ima velike površine ekološke, nezagađene i obradive zemlje, čistih izvora vode i čistog zraka, što predstavlja optimalne uvjete za intenzivnu organsku proizvodnju kako biljnih tako i životinjskih kultura. Dodatne prednosti su relativno niski troškovi radne snage i rijetka uporaba mineralnih gnojiva te kemikalija za zaštitu biljaka u BiH u posljednjih 10 godina. Na jugu BiH prevladava blaga submediteranska klima, koju karakteriziraju duga i topla ljeta te blage zime. Više od 200 sunčanih dana i u prosjeku 1400 L/m² oborina godišnje omogućava uzgoj gotovo svih poljoprivrednih kultura. Dovoljna količina vode, raspoložive površine za poljoprivrednu djelatnost i veliki broj sunčanih dana čini jug BiH idealnim za razvoj vinograda, voća i povrća. Odlični su uvjeti i za plasteničku proizvodnju. U središnjem dijelu BiH vlada planinsko-kontinentalna klima i idealni su uvjeti za proizvodnju krumpira i kupusa, kao i organsku proizvodnju. Na sjeveru je tipična kontinentalna klima. Zbog raznolike klime i topografije postoje idealni uvjeti za proizvodnju žitarica, voća i povrća. Stoga se BiH treba ugledati na Dansku i iskoristiti potencijal koji ima.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.