EBU uputio pismo

BiH bi mogla postati jedina europska zemlja bez nacionalnog javnog servisa

BiH bi mogla postati jedina europska zemlja bez nacionalnog javnog servisa
16.12.2016.
u 21:10
Pogledaj originalni članak

Radio televiziji Bosne i Hercegovine (BHRT) izrečene su sankcije zbog rastućih dugova, a za dugove su odgovorni bh. političari, stoji u pismu  Eropske radiodifuzne unije (EBU) upućenom Predsjedništvu BiH i Europskoj komisiji.

Direktorica EBU-a Ingrid Deltenre, u pismu koje im je danas uputila, članove Predsjedništva BiH obavještava o pokretanju pravnog postupka protiv BHRT-a, te naglašava da je Europska radio-difuzna unija, s obzirom da kriza u financiranju BHRT-a nije riješena do 15. prosinca, primorana BHRT-u uvesti sankcije, koje se odnose na razmjenu vijesti i muzičkih sadržaja, kao i na pristup praćenju sportskih događaja.

Ona navodi da se zabrinutost EBU-a temelji i na principu i na osobnom interesu.

- Naša uloga je da potičemo medije – javne servise – u dobrim i lošim vremenima, jer vjerujemo da su od vitalnog značaja za istinsku demokraciju, istaknula je između ostalog Deltenre, javlja Fena. 

Navodi da su iz EBU-a učinili sve što su mogli kako bi pomogli BHRT-u tijekom posljednjih deset godina reprogramiranjem dugova, ali BHRT trenutno duguje više od šest milijuna švicarskih franaka.

U pismu stoji da je, usprkos dugovanjima, u duhu solidarnosti i sa željom da podrže javni medijski servis u BiH, EBU BHRT-u odobrio prava prijenosa za ovogodišnji EURO 2016.

Direktorica EBU-a ističe da će se posljedice, ukoliko BHRT ne izmiri svoja dugovanja, osjetiti ne samo u toj organizaciji već i u cijeloj Europskoj medijskoj zajednici.

- Sadašnji sustav financiranja BHRT-a očito ne ispunjava kriterije. Ukoliko BiH postane prva zemlja u Europi bez nacionalnog javnog servisa, to bi bio loš presedan, koji bi svakako zasjenio težnje zemlje da postane država članica EU jednog dana – pojašnjava Deltenre.
  
U pismu članovima Predsjedništva BiH direktorica EBU-a Ingrid Deltenre na kraju navodi da kako se nada da će vlasti u BiH prepoznati ozbiljnost situacije i ne samo poduzeti neophodnu reformu sustava javnog finaciranja, nego i podržati BHRT kako bi izmirio svoje obveze prema EBU-u.
 
Deltenre je pismo uputila i europskom komesaru za politiku susjedstva i proširenje Johannesu Hahnu, u kojem ga obavještava o, kako navodi, ozbiljnom problemu javnog medijskog servisa, ali i o drugim problemima s kojima se javni emiter BHRT suočava u BiH.

Iz EBU-a upozoravaju da je BiH sada u situaciji da postane jedina europska zemlja koja bi mogla biti bez nacionalnog javnog servisa, prenosi BHRT.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.