Život od poljoprivrede

BiH bi godišnje za poljoprivredu od EU mogla dobivati više od 26 milijuna eura

BiH bi godišnje za poljoprivredu od EU mogla dobivati više od 26 milijuna eura
04.09.2016.
u 10:00
Pogledaj originalni članak

Poljoprivreda u cijeloj BiH, pa i Federaciji, u vrlo je teškom stanju. Statistički podaci pokazuju da u posljednjih pet godina proizvodnja u poljoprivredi uglavnom stagnira, što nije dobro, jer se zadržava negativna vanjskotrgovinska bilanca, a na domaćem tržištu domaći proizvodi vrlo sporo nadomještaju uvozne.

Proračunska izdvajanja

Do ovih zaključaka došla je i Vlada FBiH koja je nedavno razmatrala stanje u poljoprivredi. Ukupna pokrivenost uvoza izvozom je oko 60 posto, a pokrivenost uvoza poljoprivrednih proizvoda izvozom manja je od 30 posto. Udio poljoprivrede u bh. uvozu je 18,57, a u izvozu 9,11 posto. Jedan od razloga ovako nepovoljnih brojki je i u ulaganjima države, odnosno svih razina vlasti u poljoprivrednu proizvodnju.

Proračunska izdvajanja po hektaru obradive površine u zemljama jugoistočne Europe i Europskoj uniji pokazuju da je BiH na samom dnu. Samo Albanija ima niža izdvajanja, a ispred BiH su i Kosovo, Makedonija i Crna Gora, dok su u Hrvatskoj proračunska izdvajanja po hektaru obradive površine čak sedam puta veća nego u BiH. Ako se promatra EU u cjelini, ova izdvajanja su skoro 10 puta veća. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.