Završena prva faza

BHRT digitalizirala svoje programe

Foto: Klix
BHRT digitalizirala svoje programe
19.12.2014.
u 21:15
Povijesni iskorak za BHRT
Pogledaj originalni članak

Radio-televizija BiH (BHRT) predstavila je u Sarajevu završetak prve faze digitalizacije produkcijskih kapaciteta ove medijske kuće u kojoj je danas formalno puštena u pogon digitalna platforma.
Na svečanosti, održanoj večeras tim povodom, predsjedavajuća Upravnog odbora BHRT-a Valentina Rupčić rekla je da vjeruje da je ovaj čin prvi korak koji će biti uvod u dalje promjene i napredak u javnom RTV servisu BiH.

Glavni direktor BHRT-a Muhamed Bakarević istaknuo je da je završetak prve faze digitalizacije povijesni dan za BHRT, 70 godina od emtiranja prvog analognog signala u BiH.

"Nadam se da će slika sada biti vidljivo bolja. Mi smo spremni za Europu, mi smo digitalni i čekamo ostale da idemo zajedno", poručio je Bakarević.

Ministar prometa i veza BiH Damir Hadžić izrazio je zadovoljstvo što je u proteklom mandatu Vijeća ministara BiH napravljen ovaj ozbiljan posao, te BiH danas može reći da je dio ozbiljnih europskih tokova koji će podići za jednu razinu TV i radio produkciju u BiH i regiji. 
Proteklih godina u funkciji je bio analogni i mono sustav. Digitaliziranjem produkcijskih kapaciteta Radio-televizije BiH zamijenila je dio stare analogne opreme, koja datira još iz razdoblja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. 

Gledatelji koji program prate posredstvom kablovskih i telekom operatera odmah će imati digitalni signal, koji znači i visoku kvalitetu slike i zvuka. Korisnici zemaljske mreže i dalje će imati analogni zapis.

Završetkom prve faze digitalizacije produkcijskih kapaciteta u BHRT-u stvorena je osnova za potporu i proizvodnju ne samo digitalnog signala već signala visokih HD i 3G standarda.

Prednosti digitalizacije su visoka kvaliteta slike i zvuka, veći izbor programskih sadržaja, novi servisi za građane s posebnim potrebama i niz drugih pogodnosti.

Međunarodnim sporazumima, rok za prijelaz javnih RTV servisa na digitalno emitiranje je 17. lipnja 2015. godine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.