Afera "zaražena govedina"

Bh. tvrtke već su bile pod istragom zbog mesa

Bh. tvrtke već su bile pod istragom zbog mesa
01.02.2019.
u 09:01
Pogledaj originalni članak

Zaraženo i trulo meso iz Poljske, koje se prodavalo kao zdravo, završilo je na mnogim jelovnicima. Iako službene potvrde nema da je kao takvo dolazilo u Bosnu i Hercegovinu, ako se u obzir uzme da je više od šest tisuća tona govedine uvezeno u BiH iz Poljske tijekom 2018. godine, onda potpunom optimizmu nema mjesta. Ono što je sigurno je da se 13 bh. tvrtki bavi preradom mesa i mesnih proizvoda iz Poljske. Neke od tih tvrtki još 2016. istraživala je SIPA, donosi Žurnal.info.

SIPA je tada podnijela izvješće Tužiteljstvu BiH, ali kazneni proces nikad nije pokrenut. Osim toga, u ljeto 2017. godine turski inspektori otkrili su da su bh. tvrtke u tu državu uvozile zaraženo meso. “Ugroženi su životi tisuća ljudi”, kazao je tada ministar za poljoprivredu Turske Ahmet Fakibaba.

Prema dokumentaciji Žurnala, među tvrtkama koje godinama uvoze meso iz Poljske je poduzeće Bajra iz Travnika. Uglavnom je bio u pitanju uvoz zamrznutoga mesa, ali su istražitelji otkrili da je 2016. godine to poduzeće uvozilo i stoku nepoznatog podrijetla za svoje kupce. Tako je, prilikom samo jedne kontrole, utvrđeno da je krivotvoren dokumentacija za 19 grla. U toj tvrtki istražiteljima su tada priopćili da je stoka nabavljena preko posrednika iz Žepča te su priložili dokumentaciju Veterinarske stanice Žepče.

Istragom je, ipak, utvrđeno da samo jedna ušna markica pripada Veterinarskoj stanici Žepče dok su ostale izdale privatna veterinarska stanica Dr. Uner iz Zavidovića, ZOIZO iz Gradiške, Jasmin d.o.o. iz Orašja, te Veterinarska stanica Modriča. Pod istragom je bila i Šuša Komerc iz Visokog. I njihovo poslovanje pripadnici SIPA-e provjeravali su 2016. godine kada je utvrđeno da su u svojim klaonicama klali stoku čije podrijetlo nije moglo biti utvrđeno. Među izvoznicima mesa u Tursku je tvrtka Mujanović koja je bila u središtu afere kada su povratnicima u Srebrenici isporučili zaražene junice. U tijeku su nove istrage. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.