Tonči Lalić iz Turističke zajednice Makarska potvrdio:

Bh. turisti dobri potrošači, veliki broj sezonaca radi u Makarskoj

Bh. turisti dobri potrošači, veliki broj sezonaca radi u Makarskoj
28.10.2021.
u 16:35
Pogledaj originalni članak

Neka posebna ljubav postoji između žitelja BiH i Makarske rivijere. Doslovno, čim u proljetne dane prve zrake sunca podignu temperaturu do te mjere da more bude barem ugodno, ovdašnji ljudi odmah kreću na omiljenu destinaciju. A i sada, kada su počeli hladniji dani, a i kada se spusti bura s Biokova pa zaledi krv u žilama, neki šetač će uz Jadransko more u Makarskoj, s toplom kavom ili čajem u ruci, prkositi zimi i uživati na omiljenim mjestima uz plažu, piše Večernji list BiH. Neki se vole popeti i na to čarobno Biokovo pa sa skywalka pogledati panoramu grada. Tonči Lalić, voditelj manifestacija i marketinga Turističke zajednice Makarska, govorio nam je o gostima iz BiH.

Ljetovanja i sezona

- U Makarskoj je zabilježeno od 1. siječnja do 1. listopada ove godine 1,149.255 noćenja, što je za 75% više u odnosu na prethodnu 2020. Gosti iz BiH bili su treći po dolascima i noćenjima, odmah iza Poljaka i Nijemaca - priča nam Lalić u uvodu. Kaže i kako u općinama Gradac, Podaca, Brist i Zaostrog tradicionalno ljetuje veliki broj bh. državljana. - Tamo je i veliki broj kuća za odmor, vikendica i ostaloga, čiji su vlasnici iz BiH. U Makarskoj također ima dosta stanova i kuća koje posjeduju osobe iz BiH. Gosti iz susjedne BiH oduvijek su bili interes naših iznajmljivača, hotelijera i ugostitelja zbog njihovih čestih dolazaka i boravaka na cijelom primorju. Gledajući statistički dolaske i noćenja, državljani BiH posljednjih su desetak godina gotovo uvijek na trećem mjestu u ukupnom poretku. U nekim razdobljima godine čak su i prvi gosti. Tradicionalno dolaze u svibnju i tada praktički sezona počinje. Ljetuju, naravno, i u sezoni, kad su rado viđeni gosti na cijeloj Makarskoj rivijeri - priča nam Lalić. Ističe i da su gosti iz BiH odlični potrošači koji ne žale potrošiti.

Mnogi imaju nekretnine

- Poprilično je velik i broj onih koji su većim dijelom godine tu i žive u svojim stanovima ili kućama - kaže nam. Dosta je sezonaca iz BiH na Rivijeri. - Nemamo podatke koliko je osoba iz BiH zaposleno u turističkom sektoru, ali je zasigurno taj broj jako velik. Pogotovo u ugostiteljskim objektima, gdje je zaposleno osjetno puno radnika iz BiH, ali i iz Srbije i Sjeverne Makedonije - naglašava Lalić. Ističe da su gosti iz BiH jako važni za Hrvatsku. - S obzirom na povijesnu povezanost dviju zemalja, kao i veliki broj dolazaka i noćenja koji se ostvaruju na ovom području, i oni sami često govore da se šećući Makarskom osjećaju kao kući. U svibnju je Makarska mala BiH, gdje se često na ulici ili kafiću susreću prijatelji, a slična situacija je i u punoj sezoni. Rado posjećuju sve fešte, pogotovo ribarske večeri, koncerte i sva događanja. Ovom prilikom zahvaljujemo svim gostima iz BiH koji su posjetili naše područje, uz nadu da se vidimo i iduće godine - zaključio je Lalić. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.