sukob između operatera

BH Telecom izbacuje Sport Klub iz ponude, možda i N1, izborni rat ili bitka za tržište

BH Telecom izbacuje Sport Klub iz ponude, možda i N1, izborni rat ili bitka za tržište
30.08.2022.
u 15:00
Prekosutra istječe ugovor za emitiranje kanala United Media Groupa na BH Telecomu
Pogledaj originalni članak

Višegodišnji sukob između United Media Groupa, odnosno njihova operatera Telemacha te domaćih telekom operatora ušao je u novu fazu jer BH Telecom iz Sarajeva praktički otkazuje ugovor o produljenju suradnje pa bi gledatelji koji signal dobivaju preko ove kompanije već od prekosutra mogli ostati bez njihovih najvažnijih brendova poput Sport Kluba, ali i N1, piše Večernji list BiH.

Iz United Medije tvrde kako bi stotine tisuća gledatelja, koji su program N1 proteklih godina pratili preko BH Telecomove platforme Moja TV, za dva dana mogli ostati bez prilike da gledaju prepoznatljive sadržaje informativne televizije N1, a ostat će uskraćeni za predizborne debate i izbornu noć na N1.

Optužili SDA

Ovaj kanal je ekskluzivni partner CNN-a za BiH i regiju, rekorder je po broju emisija uživo, a novinari N1 BiH dobitnici su brojnih domaćih i međunarodnih nagrada za kvalitetan i profesionalan rad, objašnjavaju iz ove kuće. Oni tvrde kako ugovor između kompanije United Medije, kao vlasnika N1 televizije, i javnog poduzeća BH Telecom istječe 31. kolovoza. Prema njihovim navodima, pregovori o produljenju ugovora bezuspješno se privode kraju.

- To znači da pretplatnici BH Telecoma neće moći pratiti Novi dan, Newsroom, Dan uživo, Dnevnik, Pressing, Izvan okvira i brojne druge sadržaje koji su u vrhu gledanosti na svim platformama na kojima je prisutna N1 televizija, o čemu svjedoče transparentni podaci gledanosti po TvBeat mjerenju. N1 nije samo najgledanija informativna televizija nego i najgledaniji kablovski kanal. Sve ovo ukazuje na to da odluka BH Telecoma o isključenju signala N1 nije poslovna, nego politička - tvrde u ovoj medijskoj kući. Oni objašnjavaju da najava ovakvog poteza Uprave BH Telecoma da će ugasiti N1 dolazi u vrijeme pred početak kampanje za opće izbore u BiH. - Posebnu težinu ima činjenica da su rukovodeći ljudi BH Telecoma visokopozicionirani kadrovi vladajuće stranke SDA, a aktualni generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman ujedno je i predsjednik Županijskog odbora SDA Sarajevo, a blizak je suradnik stranačkog čelnika Bakira Izetbegovića i njegove supruge Sebije - dodali su.

Ranije je najavljeno kako BH Telecom planira od 1. rujna ugasiti i signal Sport Kluba, televizije koja je također u vlasništvu United Medije, čime će publiku ostaviti bez mogućnosti da prati utakmice košarkaških Zmajeva. No, posve drukčiju verziju istine ponudili su iz BH Telecoma te su se referirali na "gašenje" Sport Kluba. Utvrdili su da je ugovor s njima preskup za usluge koje nude. Sport Klub je izgubio gotovo sva značajnija medijska prava kao što su: engleska Premijer liga, španjolska Primera liga, portugalska prva liga, NBA liga, UEFA nogometna natjecanja reprezentativnih selekcija, EURO 2024 i EURO 2028 i utakmice kvalifikacija, Liga Nacija za razdoblje 2022. - 2028., kvalifikacije za svjetsko prvenstvo u nogometu 2026. - objasnili su. Sve te prijenose uglavnom je preuzeo konkurentski Arena Sport, a dio prava je s BHRT-om upravo kupio BH Telecom.

Izgubili veće lige

Gubitak ovih značajnih medijskih prava negativno je utjecao na poziciju Sport Kluba, a što je za posljedicu imalo pad gledanosti te isključivanje iz distribucije od velikih operatora u regiji. BH Telecom je dodao kako je s BHRT-om uložio značajna financijska sredstva za prijenos utakmica nogometne reprezentacije BiH te Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru.

No, kao ključni razlog za neprihvatljivost ponude Sport Kluba je "tržišno neopravdana i neprihvatljiva cijena za HD signal" dok su pak ostali ponuđači sportskog sadržaja HD signal ponudili po povoljnijim uvjetima. Istodobno, Telemach je prebacio emitiranje reprezentativnih utakmica na kanal Nova BH iako je prvotno bio besplatan servis. BH Telecom tvrdi da će ovi kanali biti isključeni jer nisu bili spremni korigirati svoje cijene. •

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.