Usvojeni zaključci u Saboru

Bh. Hrvati ujedinili HDZ, SDP, Most i cijelu oporbu u Hrvatskoj

Bh. Hrvati ujedinili HDZ, SDP, Most i cijelu oporbu u Hrvatskoj
12.05.2018.
u 12:00
Pogledaj originalni članak

Ne postoji tema koja je ujedinila vlast, oporbu pa čak i manje anarhističke stranke u Hrvatskome saboru kao što je tema položaja Hrvata u BiH i zagovora da se osigura jednakopravna pozicija triju naroda, izmijeni Izborni zakon i provede preustroj zemlje kako bi konačno svi bili u istome položaju, piše Večernji list BiH. 

To posebno svjedoče usvojeni zaključci Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, koji je održan u Hrvatskome saboru pod predsjedanjem Bože Ljubića.

U raspravi su, naime, sudjelovali predstavnici više saborskih klubova, HDZ-a, SDP-a, Mosta, Nezavisnih za Hrvatsku, predstavnici institucija RH..., ali i predstavnici bosanskohercegovačkih Hrvata. Na kraju su prihvaćeni zaključci u kojima je ključnim problemom ocijenjena majorizacija te se poziva na njezino federaliziranje.

Dugoročno rješenje

- Samo jasna struktura federalne države, kakva je BiH, u načelu, i po važećem Ustavu, s mehanizmima zaštite kolektivnih i individualnih prava na cijelom državnom teritoriju, sukladno najvišim europskim standardima te mehanizmima zaštite legitimnih interesa konstitutivnih naroda, također u cijeloj BiH, pomoći će daljnjoj demokratizaciji političke scene, kako unutar konstitutivnih naroda, tako i u BiH općenito - navodi se u zaključcima. Precizira se da je najveći dio političkih problema i paralize procesa odlučivanja u BiH nastao institucionalnom zloporabom i kršenjem prava konstitutivnih naroda, posebno hrvatskog naroda, kojemu je političkom majorizacijom više puta bilo onemogućeno da na entitetskoj i državnoj razini vlasti potvrdi svoju većinsku političku volju, iskazanu u demokratskom procesu izbora.

-
 Smatramo da tri ravnopravna konstitutivna naroda i svi građani BiH trebaju dobiti mogućnost da sami, kroz demokratski izabrane legitimne predstavnike, konsenzusom neporecive većine tih predstavnika, odluče u kakvoj vrsti države žele živjeti, s kakvim unutarnjim ustrojem i u kakvim međusobnim odnosima; da jedino suverena odluka i ravnopravan dogovor konstitutivnih naroda i građana koji žive u BiH mogu jamčiti dugoročno održivo političko rješenje - jednoglasno je odlučeno, uz dodatna objašnjenja koje je zatražio SDP-ov Joško Klisović.

EU i NATO savez

Ovaj je Odbor izrazio žaljenje zbog činjenice da proces izmjena Izbornog zakona BiH nije uspješno okončan do trenutka raspisivanja općih izbora te izražava nadu da će proces nužnih izmjena Izbornog zakona BiH, Ustava BiH i entiteta biti pravodobno okončan korištenjem i uvažavanjem odluka Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić” i presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić - Finci”.

Odbor za Hrvate izvan RH ocijenio je i kako je budućnost Bosne i Hercegovine čvrsto u okrilju EU i NATO saveza, za što se snažno zauzimaju i bh. Hrvati. Izrazili su, također, očekivanje da će EU i SAD pomoći BiH u stvaranju sigurnih uvjeta za unutarnji dogovor, koji treba rezultirati konsenzusom oko nužnih izmjena Izbornog zakona i Ustava, tako i u stvaranju predvidljive perspektive za euroatlantsku budućnost.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.