PROMJENA

Bh. građani mogli bi za povrat plastičnih boca dobiti novac kao u Hrvatskoj

Foto: ''
Bh. građani mogli bi za povrat plastičnih boca dobiti novac kao u Hrvatskoj
06.02.2014.
u 09:29
U dokumentu pod nazivom “Nacrt strategije zaštite okoliša FBiH” na kojem je radilo desetak sveučilišnih profesora, stručnjaka iz područja ekologije i koji je napisan na više od 200 stranica, mogućnost plaćanja građanima koji vraćaju teško razgradive otpadne materijale, kao što je u prvom redu PET ambalaža, sasvim je izvjesna mjera
Pogledaj originalni članak

Plaćanje novčane naknade za povrat plastične ambalaže za napitke, PVC, staklo, ili metale, jedna je od mjera koja bi se, prema tvrdnjama stručnjaka za ekologiju, trebala uvesti i na prostor BiH, kao što je to od prije nekoliko godina slučaj u susjednoj Hrvatskoj.

Što predlaže struka?

U dokumentu pod nazivom “Nacrt strategije zaštite okoliša FBiH” na kojem je radilo desetak sveučilišnih profesora, stručnjaka iz područja ekologije i koji je napisan na više od 200 stranica, mogućnost plaćanja građanima koji vraćaju teško razgradive otpadne materijale, kao što je u prvom redu PET ambalaža, sasvim je izvjesna mjera. Prije svega jer na njoj inzistira i sama Europska unija, ali je prije toga potrebno napraviti niz zakonskih i podzakonskih akata, tehničkih preduvjeta da na radost brojnih građana, ali i ekologa uopće zaživi u BiH. “S ciljem postizanja očekivanih operativnih ciljeva za reciklažu ambalažnog otpada, pored pravnih, institucionalnih i tehničkih mjera, potrebno je uspostaviti i odgovarajuće ekonomske instrumente. Izbor ekonomskih instrumenata ovisit će o propisanom načinu postupanja s ambalažnim otpadom, odnosno izboru depozitarnog ili integralnog. U slučaju izbora depozitarnog sustava, potrebno je propisati povratnu naknadu koja se ugrađuje u cijenu proizvoda. Konačni izbor modela i odgovarajućeg instrumenta moguće je napraviti tek po usvajanju pravilnika o postupanju s ambalažnim otpadom”, ističe se, između ostalog, u spomenutoj strategiji za zaštitu okoliša FBiH.

Plaćanje opasnog otpada

Ovim dokumentom, koji je polazna strateška i stručna točka u rješavanju problema odlaganja otpada u BiH, predviđa se i uvođenje posebne novčane naknade za opasni otpad. S obzirom da ne postoje posebne naknade za opasni otpad kako na državnoj tako ni na entitetskoj razini, njihovo uvođenje, prema mišljenju struke treba biti prioritet u srednjoročnom razdoblju, zbog opasnosti koje on ima na ljudsko zdravlje i okoliš. Što se tiče opasnog otpada, iznos naknade bi se zasnivala na količini ili težini, vrsti otpada, i da postoje stope koje potiču poduzeća da uvode procese kojim se smanjuje količina nastalog otpada, uključujući promjene u tehnološkom procesu i recikliranje. Trošak odlaganja otpada bi, prema prijedlogum, trebale u potpunosti snositi industrije i djelatnosti koje ga stvaraju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.