Slastice

Bez pečenja: Brzi ljetni kolač

Bez pečenja: Brzi ljetni kolač
02.06.2023.
u 09:52
Pogledaj originalni članak

Lako, brzo i jednostavno – da, ovo je odlična ljetna poslastica za koju nije potrebno paliti pećnicu, a sigurno će vas osvježiti tijekom vrelih ljetnih dana. U slast!

Sastojci

- 400 grama petit keksa
- 1l mlijeka
- 200 ml vode
- 4 pudinga sa ukusom slatkog vrhnja (može i vanilija ili kokos )
- 8 žlica šećera (ili po ukusu)
- 100 grama maslaca
- jedno kiselo vrhnje (180 grama)
- može bilo koje voće (za ova recept je korišteno 300 grama maline u jednom 4 kajsije u drugom redu).

Priprema

U dublju tepsiju dimenzija 30×20 cm poslagati petit keks. Od mlijeka odvojiti oko 200 ml, a ostatak sipati u veću šerpu. Dodati i vodu. Staviti na štednjak da proključa, nešto malo slabije od najjače, kako mlijeko ne bi zagorjelo. Pomiješati odvojeno mlijeko, puding i šećer pa umutiti da nema grudvica. Kada mlijeko proključa, zakuhati puding i miješati dok se ne zgusne.

Kada je masa već dosta gusta, dodati isjeckan maslac, ugasiti štednjak pa miješati dok se ne otopi i ne sjedini sa pudingom. Skloniti sa štednjaka pa umiješati kiselo vrhnje.

Pola mase (vruće) odvaditi preko petit keksa pa poslagati ili pobacati svuda voće koje ste pripremili (u ovom slučaju su bile maline). Poslagati preko voća, malo pritiskajući, drugi red keksa. Nije potrebno umakati ga u mlijeko. Preko keksa izliti ostatak fila pa staviti drugi red voća (ovaj put isjeckane kajsije pa žlicom kajsije utisnuti). Može se i na keks staviti voće pa onda sipati fil – kako vam je lakše. Dobro ohladiti pa po vrhu dekorirati slatkim vrhnjem od kojega ste umutili šlag.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.