Nabava lijekova izvan ljekarni opasna

Bez mehanizama da se zaustavi prodaja sumnjivih lijekova preko interneta

Bez mehanizama da se zaustavi prodaja sumnjivih lijekova preko interneta
15.05.2018.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Prodaja lijekova preko raznih oglasa, sumnjivog podrijetla i sastava u BiH je prisutna već dugi niz godina, a o ovoj problematici Večernjak je u više navrata pisao.

Nema mehanizma

- Kupnja lijekova preko oglasa na internetu vrlo je neozbiljna i opasna. Lijekovi se mogu uzimati samo na mjestima poput ljekarni i nigdje drugdje. Jedino je to jamstvo da je lijek ispravan i tu se sigurno može nabaviti. Ostalo je kocka. To je iznimno veliki rizik, nitko ne može jamčiti za to. Sve ostalo je jako nesigurno i problematično - upozoravaju liječnici.

Međutim, u BiH je problem kontrola. - Zdravstvena inspekcija nema mogućnost kontrole, da kažem, virtualnog prostora, pogotovo gdje osobe, zapravo, u vlastitim domovima vrše ili pružanje nekih usluga, čak i zdravstvenih ili promet proizvoda, a nama su Ustavom ograničene mogućnosti ulaska u privatne prostorije, dakle samo uz nadzor ovlaštenih tijela - kazala je ranije Dušanka Makivić iz Republičkog inspektorata RS-a.

Kad je riječ o kontroli, ravnatelj Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak potvrdio je za Avaz da na bh. tržištu ima spornih lijekova koji ulaze ilegalnim putem. - Sporni lijekovi ulaze na tržište BiH ilegalno, odnosno, nisu u legalnom lancu distribucije koja je pod nadzorom Agencije. Agencija ima mehanizme izricati sankcije veletrgovcima koji se bave uvozom krivotvorenih lijekova, ali dosada smo imali samo jedan takav slučaj, i to prije tri godine. Nažalost, nemamo mehanizme kojima bismo zaustavili ilegalni uvoz, odnosno prodaju krivotvorenih lijekova pojedinaca koji to danas rade preko interneta - ističe Zolak. Kako bi se uspostavio učinkovit mehanizam suspenzije krivotvorenih lijekova pojedinaca, odnosno ilegalnih distributera, potrebno je učinkovito zajedničko djelovanje policijskih agencija, Uprave za neizravno oporezivanje i Agencije za lijekove i medicinska sredstva – napomenuo je Zolak.

Akcija “Pangea X”

Razmjere problema prodaje lažnih lijekova teško je precizno kvantificirati, no SZO je analizirao 100 studija od 2007. do 2016. koje su pokrile više od 48.000 uzoraka te se pokazalo da je 10,5% lijekova u zemljama s niskim ili srednjim prihodima stanovništva lažno ili ispod standarda. Na području BiH od 12. do 19. rujna 2017. provedena je akcija “Pangea X”, a cilj je bio borba protiv ilegalne prodaje lijekova na internetu i prodaje na drugim mjestima za koje postoji sumnja da se koriste za ilegalnu prodaju neodobrenih i krivotvorenih lijekova i medicinskih sredstava. Tom prilikom zaplijenjeni su lijekovi i preparati u vrijednosti od gotovo 10.000 dolara. Navedeni preparati podrijetlom su najčešće iz Kine, Indije, Srbije, Turske i Belgije.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.