Borjana Krišto

Bez izmjena Izbornog zakona upitni opći izbori

Bez izmjena Izbornog zakona upitni opći izbori
29.04.2017.
u 12:28
Krišto je istaknula da je usvajanje izmjena Izbornog zakona potrebno za definiranje budućih odnosa, kao i za samu budućnost BiH.
Pogledaj originalni članak

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto izjavila je da opći izbori 2018. godine mogu doći u pitanje ako ne budu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH.

Krišto je istaknula da je usvajanje ovih izmjena potrebno za definiranje budućih odnosa, kao i za samu budućnost BiH. 

Krišto je za Glas Srpske rekla da je riječ o izmjenama u vezi s izborom članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH, kao i izborom izaslanika Doma naroda Parlamenta BiH, te da su prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH na usvajanje po hitnom postupku u Parlamentu uputili hrvatski politički predstavnici.

"Predložili smo nešto što je u ovom trenutku neophodno da ne bismo došli u situaciju da izbori 2018. godine dođu u pitanje, s obzirom da imamo obvezu implementirati odluku Ustavnog suda za grad Mostar, ali i nedavnu odluku za izbor izaslanika", istaknula je Krišto.

Ona je dodala kako ranije nije postignut dogovor da jedan narod drugom ne bira političke predstavnike.

Prema ovom prijedlogu, u FBiH bi se formirala tri "ad hoc" izborna područja -"A", u kojem su osnovne izborne jedinice s više od dvije trećine bošnjačkog naroda, "B" – u kojem ima više od dvije trećine hrvatskog naroda i "C" - ostale izborne jedinice.

Za bošnjačkog člana Predsjedništva bio bi izabran kandidat koji je osvojio najviše glasova među bošnjačkim kandidatima, uz uvjet da je u području koje se sastoji od izbornih područja "A" i "C" osvojio veći broj glasova nego u području koje se sastoji od izbornih područja "B" i "C".

Za bošnjačkog člana Predsjedništva bio bi izabran kandidat koji je među hrvatskim kandidatima osvojio najviše glasova, uz uvjet da je u izbornom području koje se sastoji od izbornih područja "B" i "C" osvojio veći broj glasova nego u području koje se sastoji od izbornih područja "A" i "C".

Krišto je naglasila da je BiH potreban Izborni zakon koji je demokratski, te da je to važno i kako bi se provela odluka "Sejdić i Finci".

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

RI
rikavac
15:49 29.04.2017.

Sve isto u zadnji 25 godina ,ista prica a ovce opet glasaju i glasaju. Meeeee meeeee ovce