omjeri snaga u političkim domovima

Bez HDZ BiH u Federaciji se ni teoretski neće moći donijeti nijedna odluka

Bez HDZ BiH u Federaciji se ni teoretski neće moći donijeti nijedna odluka
09.01.2015.
u 09:00
Pogledaj originalni članak

Usprkos kašnjenju s izborom izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, već sad je očito koje će stranke imati u rukama mehanizme nacionalnog veta ili mogućnost zaustavljanja određenih odluka, a posebno zakonskih prijedloga.

Dominacija HDZ-a BiH

HDZ BiH je osigurao potpunu dominaciju u klubu Hrvata. Većina hrvatskih mandata, njih 11, pripalo je HDZ-u BiH.Po tri hrvatska mandata  vodeća hrvatska stranka dobila je iz skupština Hercegovačko-neretvanske i Srednjobosanske županije, po dva iz Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije te jedan iz Posavske županije. Sasvim očekivano HDZ-u BiH pripala su i oba izaslanička mjesta namijenjena Hrvatima iz Skupštine Zeničko-dobojske županije jer nijedna druga stranka među zastupnicima nema Hrvata. S tih 13 od 17 izaslanika u Klubu Hrvata HDZ BiH ima uvjerljivu dvotrećinsku većinu. Bez obzira hoće li u daljem procesu izbora izaslanika dobiti i 14. mjesto, a i takva mogućnost postoji, HDZ je i teoretski osigurao ključ za uspostavu federalne vlasti. Nitko izvan ove stranke ne može imati šest ruku u klubu Hrvata za predlaganje predsjednika Federacije, a to je temeljna pretpostavka za imenovanje mandatara, odnosno Vlade entiteta. Dugoročno, HDZ BiH je s dvotrećinskom većinom osigurao i korištenje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa jer je za upućivanje neke odluke na Ustavni sud Federacije BiH potrebno minimalno 12 glasova unutar nekog nacionalnog kluba. Zahvaljujući ovakvoj dominaciji u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, HDZ može mirno čekati i izbor izaslanika u državni Dom naroda. S minimalno tri od pet izaslanika vodeća hrvatska stranka, odnosno koalicija Hrvatskog narodnog sabora moći će provjeravati i ustavnost odluka koje se eventualno budu donosile na državnoj razini.

Klub Bošnjaka i Srba

Što se tiče ostalih naroda, u Klubu Bošnjaka unutar Doma naroda Parlamenta Federacije BiH najviše izaslanika imat će SDA. Dvotrećinska većina je upitna, ali trećina nije, a to je dovoljno da se bez njihove volje nijedno pitanje iz Doma naroda uime Bošnjaka ne može osporavati pred Ustavnim sudom Federacije BiH. U Klubu Srba situacija je prilično neizvjesna jer osim što u županijskim parlamentima nedostaje srpskih zastupnika, problem s popunom ovog kluba predstavljaju i pokušaji zloupotrebe od nekih stranaka koje prijavljuju “lažne” Srbe samo kako bi dobili mandate u Domu naroda. Budući da je Središnje izborno povjerenstvo osujetio takve pokušaje, najviše srpskih mandata dobit će SDP i DF. Sada se čeka konstituiranje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.