Potrebiti

Beskućnicima i siromašnima paketi pomoći

Beskućnicima i siromašnima paketi pomoći
18.01.2016.
u 06:45
Pogledaj originalni članak

Na poticaj premijera Unsko-sanske županije Izudina Saračevića, aktivisti Crvenoga križa USŽ-a i Crvenoga križa Bihaća posjetili su jedan broj socijalno ugroženih obitelji i kuću u kojoj su smješteni beskućnici.
Tom prigodom su ih obradovali paketima prehrambenih i higijenskih potrepština kako bi im bar donekle olakšali život, piše Večernji list BiH.
 

Obišli beskućnike

Aktivisti Crvenoga križa obišli su prvo beskućnike Bihaća smještene u kući koja im je dodijeljena na korištenje i u kojoj su pronašli sigurno krovište nad glavom. Zahvalili su Crvenome križu na skrbi i doniranim paketima prehrambenih proizvoda i higijenskih potrepština, ne želeći govoriti o svojim teškim sudbinama. Paketima su obradovali i još jedan broj građana srpske i hrvatske nacionalnosti koji su u stanju socijalne potrebe. Među njima i Franju Konjevića u Žegaru, koji s još četvero članova svoje obitelji živi od pomoći Crvenoga križa i Merhameta.

- Živim od pomoći Crvenoga križa i Merhameta koji posjećujem već 10 godina. Pomoć Crvenoga križa dobivam već godinu i dva mjeseca.
Teško živim. Nemam nikakva primanja. Supruga mi je invalid, ima 18 godina radnoga staža i trebala je ići u mirovinu. Nemam dvije stotine maraka kako bi uplatio mirovinski staž. Kad bih to uplatio, ona bi mogla otići u mirovinu. Radio sam u Unatransu 19 godina i dva mjeseca i nedostaje mi deset mjeseci da bih otišao u mirovinu. U travnju ću navršiti 65 godina života, kaže Franjo čijih pet članova obitelji živi u staroj i neuvjetnoj kući. Dodaje kako ga nitko ne zove ni na povremene radove, da nekomu iscijepa drva za ogrjev kako bi zaradio koju dnevnicu. -Ako imam nešto stajskog gnojiva za prodati za 50 maraka ili metar - dva drva, od toga živim. Boga molim da izbijem poneku marku kako bih mogao kupiti kruha, kaže Franjo i dodaje kako ima tek jednog konja. S njim i suprugom žive još dvije kćeri i sin.
 

Paketu se obradovao i Zrinko

Paketu Crvenoga križa obradovao se i Zrinko Ivušić koji ga je dobio po prvi put. Kako kaže, svaki dan sve teže živi pa će mu ova pomoć itekako dobro doći. A aktivisti Crvenoga križa USŽ-a su proteklih dana slične posjete upriličili i u Bosanskom Petrovcu.
- Crveni križ zajedno s Vladom USŽ-a pokušava pronaći ljude koji su zaboravljeni, zapostavljeni i kojima je naša pomoć potrebita. Neke imamo u svojim programima i projektima koje mi stalno opslužujemo. Sad smo pronašli nove koje do sad nismo obilazili. Uvijek smo u kontaktu s ljudima iz lokalnih zajednica i tako pronalazimo neke nove siromašne ljude. Crveni križ čini sve napore kako bi obradovao ljude u nevolji koji su bez ikakvih primanja, kaže Husein Kličić, predsjednik Crvenoga križa USŽ-a.
Aktivisti Crvenoga križa su nakon Bihaća obišli i bosanskokrupsko povratničko naselje Radić i tamošnjih pet socijalno ugroženih srpskih obitelji. Također su i njih obradovali paketima prehrambenih artikala i higijenskih potrepština. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.