Nova pravila

Beskućnici prebivalište prijavljuju u nadležnom centru za socijalnu skrb

Beskućnici prebivalište prijavljuju u nadležnom centru za socijalnu skrb
12.08.2015.
u 07:39
Nakon isteka godinu dana, državljani BiH mogu ponovno prijaviti boravište
Pogledaj originalni članak

Stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH 29. srpnja vrijede nova pravila o primjeni prebivališta. Prijašnjim odredbama bilo je dovoljno samo da osoba kaže adresu prebivališta a da ne dostavlja bilo kakve dokumente, novim zakonom to više nije moguće.

Potrebni dokumenti

Zakonom je regulirano i prijavljivanje prebivališta i adrese stanovanja osoba koje nemaju mjesto i adresu stanovanja (beskućnika) tako da nadležno tijelo socijalne skrbi može omogućiti da prijave prebivalište na adresi socijalne skrbi, uz obvezu beskućnika da ustanovi socijalne skrbi dostavi adresu za kontaktiranje, koja može biti kod fizičke i pravne osobe uz njihovu suglasnost. Prema novim odredbama, navodi se na službenoj stranici MUP-a HNŽ-a, osoba koja prijavljuje prebivalište dužna je pribaviti jedan od sljedećih dokaza da ima valjanu osnovu za prebivalište na određenoj adresi: a) dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu ili posjedu stana, kuće ili drugog objekta za stanovanje, b) ovjereni ugovor o zakupu ili ovjereni ugovor o podstanarskom odnosu uz ovjereni dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu ili posjedu stanodavca, c) potvrda da se pred nadležnim tijelom vodi spor o vlasništvu, odnosno da je pokrenut postupak legaliziranja ili uknjižbe objekta, stana ili kuće na adresi na kojoj se prijavljuje prebivalište, "Valjanim dokazom smatrat će se i ovjerena izjava stanodavca iz koje je vidljivo da stanodavac ispunjava uvjete propisane točkama a), b) i c) te da daje pristanak da određena osoba bude prijavljena na njegovoj adresi stanovanja", navedeno je na stranici MUP-a HNŽ-a. Navodi se da bračni ili izvanbračni partneri i srodnici u prvom stupnju u pravoj liniji (roditelji i djeca), posvojitelji i posvojenici mogu podnijeti zahtjev za prijavu prebivališta na adresi samo uz dokaz o bračnom ili izvanbračnom stanju, srodstvu, posvojenju.

Boravište u BiH

Državljani koji imaju prijavljeno prebivalište u BiH mogu prijaviti boravište u drugom općinskom mjestu u BiH, a najduže do godinu dana. Nakon isteka godinu dana, državljanin BiH može ponovno prijaviti prebivalište. Državljanin je dužan prijaviti adresu boravišta u BiH u roku od 15 dana od dana dolaska u mjesto boravišta, pri čemu zadržava prebivalište. U postupku prijave boravišta državljanin navodi razloge boravka, adresu na kojoj se prijavljuje boravište, te razdoblje za koje se prijavljuje. Izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH propisano je da će nadležni MUP-ovi u idućih pet godina izvršiti provjeru ispunjenosti uvjeta koji su navedeni u članku 8. Ako nadležni organ ustanovi da nisu ispunjeni uvjeti iz navedenog člana, svojom odlukom će poništiti prebivalište.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.