ODLUKA KOMISIJE

Beroš: Mireli Čavajdi je odobren prekid trudnoće, nekoliko je načina za to

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Beroš: Mireli Čavajdi je odobren prekid trudnoće, nekoliko je načina za to
11.05.2022.
u 21:09
Pogledaj originalni članak

Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se javnosti o slučaju trudnice Mirele Čavajda. Potvrdio je da je drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb pozitivno ocijenila žalbu Mirele Čavajde što znači da joj je odobren prekid trudnoće.  

- Obaviješten sam o zaključku, ključan nalaz je bio nalaz kontrolne neuroradiološke obrade, magnet mozga koji je pokazao značajno izmijenjeno činjenično stanje. To je bio razlog na osnovu kojeg je komisija procijenila da su ispunjeni medicinski i zakonski preduvjeti za odobrenje prekida trudnoće - rekao je ministar Beroš. 

- Stanje je iznimno teško, stoga je odobren prekid trudnoće - rekao je Beroš. 

- Sugeriram da se gospođa obrati u neku od zagrebačkih kliničkih bolnica, moja preporuka je naša najvažnija bolnica nulte kategorije da se dogovori sa stručnjacima o načinu prekida trudnoće. Nekoliko je načina za to, reći ću vam da će se napraviti ono što je za gospođu najsigurnije i ono što je optimalno i u skladu sa njezinim zahtjevima - kaže.  - Ostvareni su uvjeti za plaćanje zahvata u inozemstvu - dodao je te pojasnio kako Čavajda prekid trudnoće može obaviti i u Sloveniji te da će joj to biti plaćeno.  - Kad dobijem kompletno izvješće, očitovat ću se. Bilo bi nevjerojatno od bilo koga, pogotovo liječnika i ministra, o ovakvim situacijama kad je riječ o životu i smrti baratati nečim što nije istina. Budući da me prozivaju da lažem, odgovorno tvrdim da sam dobio nalaze o psihološkoj pomoći i da je nakon toga stanje poboljšano i dobio sam pisani nalaz prvog magneta u kojem se hidrocefalus ne opisuje - rekao je Beroš te dodao:

  - Trenutno se feticid u Hrvatskoj ne radi. Ali nekoliko je opcija i ona će odabrati onu koja joj odgovara. Vidjet ćemo onda je li to moguće obaviti u Hrvatskoj. Prekid trudnoće je dozvoljen, sad treba odabrati način.  Podsjetimo, Mirela Čavajda danas je dobila novi nalaz iz KBC-a Rebro koji je mnogo lošiji od prijašnjeg.  Nalaz magnetske rezonancije koju je Mirela Čavajda napravila jučer na Rebru pokazuje da je situacija s njenim fetusom još teža nego što je to pokazao MR na Svetom Duhu otprije dvadesetak dana.

U međuvremenu je došlo do pogoršanja jer tumor na glavi fetusa rapidno raste.  Nalaz sa Svetog Duha tvorbu je opisao dimenzijama 60X40 mm, no sada su je liječnici iz KBC-a Zagreb evidentirali dimenzijama 70x50x60. Navode i da tvorba pritišće mozak i moždano deblo, a kao posljedica pojavio se hidrocefalus i to veličine 24 mm te su uočene velike ciste u mozgu.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.