Ekonomske prognoze za 2022.

BDP će iznositi 2,8 posto, realna osobna potrošnja će usporiti, izvoz nastavlja rasti

BDP će iznositi 2,8 posto, realna osobna potrošnja će usporiti, izvoz nastavlja rasti
04.06.2022.
u 20:00
Uvidom u projekcije Centralne banke vidljivo je kako se u ovoj godini očekuje rast BDP-a po stopi od 2,8 posto, što je, kao što je vidljivo, ipak niže od procjena u studenome, no isto tako i očekivano s obzirom na nove geopolitičke okolnosti na svjetskoj razini
Pogledaj originalni članak

Snažni pritisci inflacije, neizvjesnost zbog rata u Ukrajini, od ranije poremećeni lanci opskrbe te negativne promjene na svjetskim tržištima energenata čimbenici su zbog kojih će ekonomski rast Bosne i Hercegovine u ovoj godini biti niži od očekivanoga, a makroekonomske projekcije financijskih institucija upućuju na smanjenu osobnu potrošnju i investicije, no i zadržavanje rasta izvoza, iako znatno sporije u odnosu na 2021. godinu, piše Večernji list BiH.

Centralna banka BiH tako u svojoj korekciji projekcija ključnih makroekonomskih varijabli u odnosu na vrijednosti iz jesenskog kruga srednjoročnih projekcija u razdoblju 2022. - 2024. očekuje usporenu ekonomsku aktivnost i nastavak inflatornih pritisaka. U odnosu na prethodni krug srednjoročnih makroekonomskih projekcija, stopa rasta realnog BDP-a je revidirana naniže za 1,1% za 2022. godinu i 0,61% za 2023. godinu.

Uvidom u projekcije Centralne banke vidljivo je kako se u ovoj godini očekuje rast BDP-a po stopi od 2,8 posto, što je, kao što je vidljivo, ipak niže od procjena u studenome, no isto tako i očekivano s obzirom na nove geopolitičke okolnosti na svjetskoj razini. Centralna banka ističe da se, u odnosu na prethodni krug makroekonomskih projekcija, svijet nalazi u potpuno drugačijem makroekonomskom okruženju.

Navode kako je rat u Ukrajini prouzročio negativne promjene na svjetskim tržištima energenata, hrane i proizvodnih materijala, a distributivni i proizvodni globalni lanci dodatno su napregnuti. Uz rast globalnih cijena, u većini zemalja javljaju se i naznake spirale nominalnih plaća i cijena, a najveće svjetske središnje banke već provode ili najavljuju znatno restriktivniju monetarnu politiku, koja uključuje i rast referentnih kamatnih stopa.

- Trenutačno u 2022. godini očekujemo inflaciju mjerenu potrošačkim cijenama u visini od 7,7%. U kontekstu naših ranijih brzih procjena inflacije za prvo polugodište očekujemo da će inflatorni pritisci blago slabjeti u drugoj polovini godine, ali prvenstveno radi baznog učinka - navode iz Centralne banke.

Istodobno, zbog inflatornih pritisaka očekuju značajno usporavanje rasta realne osobne potrošnje u 2022. godini, a kada je riječ o izvozu i uvozu, očekivanja su da će, zbog poremećaja u globalnim proizvodnim i distributivnim lancima, vanjskotrgovinska razmjena s EU-om i zemljama regije nastaviti rasti, iako znatno sporije u odnosu na 2021. godinu.

Posljedično, projicirane stope realnog rasta izvoza i uvoza u 2022. godini su korigirane naviše u odnosu za jesenji krug projekcija. Centralna banka navodi i kako je privatni investicijski ciklus usporen, ne samo u BiH, što zbog cjenovnih pritisaka, što zbog neizvjesnosti vezanih uz rat u Ukrajini.

 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.