Matej Živković oporavlja se nakon ranjavanja i operacije

Atentat na Živkovića na isti dan kad i atentat na Leutara

Atentat na Živkovića na isti dan kad i atentat na Leutara
18.03.2022.
u 21:45
Prema saznanjima koja smo dobili od Živkovićevih prijatelja, zahtjevna operacija trbuha završila je u noći sa srijede na četvrtak i stabilno je. Danas bi mu trebali operirati noge
Pogledaj originalni članak

Matej Živković, član Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH, koji je ranjen iz vatrenog oružja u blizini zgrade u kojoj živi u sarajevskom naselju Dobrinja, nakon operacije je stabilno te se oporavlja u KCUS-u, piše Večernji list BiH.

Operacija

Prema saznanjima koja smo dobili od Živkovićevih bliskih prijatelja, zahtjevna operacija trbuha završila je u noći sa srijede na četvrtak, u 2.40 ujutro, a nakon toga Živkovićevo stanje dodatno je stabilizirano. On je u svjesnom stanju te bi mu danas trebala biti izvršena operacija nogu. Doznajemo i kako njegovu sobu u bolničkom centru čuvaju policijske snage što je sasvim razumljiv potez koji dodatno dobiva na važnosti u kontekstu osiguranja njegove sigurnosti. Ovo je već drugi put da se puca na Živkovića; prvi put to se dogodilo prije nekih mjesec dana, točnije 15. veljače i to na istom mjestu gdje se dogodilo ranjavanje.

Naime, na mrežnoj stranici Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije stoji zapisnik u kojemu se donose detalji te prve pucnjave. - Dana 15. 2. 2022. u 17.30 sati, od M. Ž. iz Sarajeva, obaviještena je dežurna služba Četvrte PU da je spomenutog dana u 16.45 u Ulici Miroslava Krleže, općina Novi Grad Sarajevo, od N. N. osobe ispaljeno više hitaca iz vatrenog oružja. Tom prilikom nije bilo ozlijeđenih osoba. O prethodnom je obaviješten dežurni tužitelj Županijskog tužiteljstva Sarajevske županije. Očevid su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Sarajevske županije koji nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentiranju navedenog događaja s obilježjem kaznenog djela - stoji u policijskom izvješću objavljenom 16. veljače ove godine.

Ovotjedni događaj izazvao je niz reakcija predstavnika hrvatskog naroda u institucijama vlasti. Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara osudio je atentat vatrenim oružjem na Mateja Živkovića. - Najoštrije osuđujem atentat vatrenim oružjem na člana Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH gospodina Mateja Živkovića, koji je uslijed toga zadobio teške tjelesne ozljede. Još ne znamo motive atentata, odnosno pokušaja ubojstva, ali čudno je da se dogodio na dan izvršenja atentata i ubojstva zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutarnjih poslova Joze Leutara. Je li to svojevrsna poruka ili slučajnost, odgovor moraju dati istražna i sudska tijela jer ovo je drugi pokušaj ubojstva gospodina Mateja Živkovića i bit će od ključne važnosti doznati tko je počinitelj i nalogodavac atentata - kazao je Čavara. Predsjednik Federacije pritom je od svih sigurnosnih agencija zatražio brzu i učinkovitu istragu kao i izvješće što su učinile na njegovoj zaštiti nakon što je na njega pucano 15. veljače 2022. godine i nakon što su policijske snage to djelo okarakterizirale kao pokušaj ubojstva.

- Policiji je, kako navode mediji, dobro poznata činjenica da je gospodinu Živkoviću i ranije bio ugrožen život. Ne nagađajući što su motivi ovog napada, još jednom moramo konstatirati sramotnu činjenicu da počinitelji atentata na Jozu Leutara nikada nisu pronađeni. Ostaje nam nadati se da se takav scenarij neće dogoditi i u ovom slučaju - naglasio je Čavara. U svom je obraćanju pozvao nadležna tijela na provođenje opsežnih istražnih radnji.

- Od nadležnih institucija tražim kvalitetnu i opsežnu istragu te da pronađu nalogodavce koji su naložili izvršenje ovog strašnog napada koji je još jedna opomena svima nama da trebamo jačati pravni sustav, institucije države i pružiti odgovarajuću zaštitu svakom žitelju te ne dopustiti da se ovakav zločinački čin više ikada i ikome ponovi. Gospodinu Živkoviću želim brz oporavak, a njegovoj obitelji izražavam punu potporu - kazao je Čavara. Istodobno, kako piše Faktor, Vlada Federacije je na jučer održanoj sjednici zatražila od ministra unutarnjih poslova Aljoše Čampare zatražila da dostavi informaciju o saznanjima i okolnostima ranjavanja Mateja Živkovića. Informacija je zatražena na prijedlog federalnog ministra pravosuđa Mate Jozića. Na sjednici Vlade članovi su pozvali da se u istragu uključi i Federalna uprava policije kako bi se pronašao izvršitelj i priveo licu pravde, dok je upućen i prijedlog da FUP​ pripremi set mjera prevencije da se ovo ubuduće ne bi događalo. Atentat na Živkovića dogodio se 16. ožujka, dakle, na isti dan kada je 1999. godine počinjen atentat na nekadašnjeg zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutarnjih poslova Jozu Leutara. Datum možda jest slučajnost, međutim, sam čin pucanja na Živkovića vuče sa sobom niz pitanja sigurnosne naravi, a jedno od njih se odnosi i položaj hrvatskih kadrova u institucijama Federacije i države koji su zbog prirode posla smješteni u Sarajevu.

Živković je dugogodišnji profesor na više fakulteta u BiH, među kojima je i Sarajevo School Science and Technology (SSST). Brojni su pokazatelji kako je Živković izvrstan poznavatelj ekonomske situacije te vrhunski ekonomski analitičar. Živković je jedan od članova Komisije za vrijednosne papire FBiH, jednog od najvažnijih financijskih tijela javne uprave o kojem ovise brojni procesi od ekonomskog značaja za Federaciju. U rujnu prošle godine, a nakon duljeg razdoblja zastoja, konačno je bilo imenovan novi saziv Komisije, a što je protumačeno kao iznimno važan događaj u kontekstu gospodarskih tokova. Naime, zbog dotadašnje blokade rada Komisije milijuni maraka investicija nisu mogli biti realizirani, no, imenovanjem novog saziva, skinuta je blokada s brojnih ekonomskih procesa što je dočekano s odobravanjem u poslovnoj zajednici.

Imenovanje Komisije

O značaju imenovanja novog saziva tijela u kojemu djeluje Živković dovoljno govori i podatak da je Komisija do kraja prošle godine, dakle, u samo tri i pol mjeseca, održala čak jedanaest sjednica, pritom rješavajući gotovo 300 predmeta, pri čemu se radilo intenzivno i u kontekstu jačanja odnosa sa sudionicima na tržištu kapitala. Inače, Matej je sin poznatog hrvatskog i bh. povjesničara i romanopisca Pave Živkovića koji je bio profesor na Filozofskom fakultetu u Zadru i veleposlanik BiH u Mađarskoj. Obitelj je podrijetlom iz Posavine, točnije Kostrča pored Orašja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.