Prvostupanjska presuda

Andabak oslobođen za zločine nad Bošnjacima

Andabak oslobođen za zločine nad Bošnjacima
25.03.2017.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Nepravomoćnom je presudom Sud BiH oslobodio Zdenka Andabaka optužbe za ratni zločin počinjen 1993. u livanjskom selu Grborezi. Andabak je oslobođen jer Tužiteljstvo BiH nije dokazalo krivnju.

Razoružavanje Bošnjaka

Predsjedajuća sutkinja Željka Marenić kazala je kako je Vijeće bez sumnje utvrdilo da se akcija razoružavanja muslimanskog stanovništva odvijala po nalogu Stanka Vrgoča. Također, Vijeće je utvrdilo da se akcija odvijala bez problema u selima Guber i Komorani, a da su se pri kraju akcije u Grborezima dogodila ubojstva i ranjavanje. Sudsko vijeće nije moglo donijeti odluku na osnovi dokaza koje je izvelo Tužiteljstvo BiH o statusu oštećenih, optuženoga, kao ni o njegovu djelovanju, objasnivši da je to ostalo u domenu pretpostavki. Andabak je oslobođen u vezi s optužbom da je rukovodio akcijom u selu Grborezi 21. srpnja 1993., kada su pripadnici 2. lakojurišne bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) jednu osobu ubili, a drugu ranili. Prema optužnici, pripadnici ove bojne su potom ranili još jednu osobu, koju je Andabak ubio. Andabak je oslobođen optužbe i za zlostavljanje jedne osobe. Prema optužnici, Andabak je bio pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina HVO-a i zapovjednik Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a. Iskaze zaštićenih svjedoka Tužiteljstva S-1 i S-2 Vijeće je našlo nesigurnim, konfuznim i proturječnim te uputilo na brojne razlike u ovim svjedočenjima.

Dokazi nisu dovoljni

“Navedeni dokazi Tužiteljstva nisu bili dostatni da bi se optuženom dokazala krivnja”, rekla je sutkinja Marenić. Andabaka se presudom u cijelosti oslobađa plaćanja naknade troškova kaznenog postupka, a oštećeni s eventualnim imovinskopravnim zahtjevima upućuju se na parnični proces u BiH. Na presudu je moguće uputiti žalbu Tužiteljstva.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.