ALARMANTNO

Američka bakterija, uvezena 2013., uzrok pomora maslina u Hercegovini!

Američka bakterija, uvezena 2013., uzrok pomora maslina u Hercegovini!
12.12.2015.
u 20:23
Bakteriju je najlakše prepoznati po sušenju grana sve do odumiranja stabla, kaže Kohnić
Pogledaj originalni članak

Glavni uzrok sve slabije proizvodnje maslinovog ulja u proteklih nekoliko godina u Hercegovini povezan je s pojavom destruktivne bakterije Xylella fastidiosa, koja je navodno na prostore BiH uvezena iz Amerike već 2013. godine., javlja Hrvatski Medijski Servis.

Ovo je, sudjelujući na znanstveno-stručnoj radionici i promotivno-ocjenjivačkoj izložbi na temu “Dani Berbe Masline” održanoj u Federalnom agromediteranskom zavodu u Mostaru, kazala magistrica Aida Kohnić.

Kohnić je navela kako je bakterija Xylella fastidiosa već uništila 80,000 stabala te je vjerojatno najvažniji razlog sve slabijeg urotka masline. 

- Bakteriju je najlakše prepoznati po sušenju grana sve do odumiranja stabla, kaže Kohnić.

Gost predavač ove radionice bio je dr. Eligio Malusa (Resident Twinning Advisor u BIH), koji je ukazao na rastuće probleme maslinarstva u Italiji i na pojavu bakterije Xylella fastidiosa u talijanskoj regiji Apuliji, te načine na koji se maslinari ovdje mogu boriti s ovim problemom ako se pojavi u Hercegovini. Kako kaže, u Italiji se sa destruktivnom bakterijom bore proračunom od čak 13.5 milijuna eura, te da je čitava regija pod tzv. karantenom, da bi se spriječilo širenje bolesti na ostale regije države.

Naime, bakterijom je već 2014. na jugoistoku Italije bilo zaraženo oko 800.000 stabala maslina, deset posto svih nasada u tom kraju.

Otvarajući znanstveno-stručnu radionicu i ocjenjivačku izložbu “Dani berbe maslina” inžinjer Mario Leko., zamjenik direktora Federalnog agromediteranskog zavoda ukazao je na slabe rezultate maslinarstva u BiH ove godine. Naime, iako je urotka 2015. godine skoro pa 100 posto više nego 2014., i dalje je 50 posto manja u odnosu na 2013. godine.

Sudionicima konferencija je govorio i Slavko Ramljak osobno, koji je podijelio nekoliko savjeta u vezi nekonvencionalnih načina gnojenja maslinika organskim gnojivivima. Ramljak je napomenuo da je nakon jako loše 2014. godine, bio podbačaj i u 2015.-oj. Međutim, napomenuo je da su masline koje su ipak urodile, bile zdravije i kvalitetnije nego prošle godine, te da je rijetko koja maslina bila oštećena.

Radionicu je zatvorio Božo Novaković, dipl. Iur. (Zadružni savez Dalmacije), 4. Po redu prezentacijom na temu „Zadruge-nositeljice ruralnog života u Dalmaciji“, u kojoj je objasnio pogodnosti udruženja maslinara u zadruge.

„Uvjerili smo se da Hercegovci znaju napraviti odlična maslinova ulja, velike kakvoće, i sad se postavlja pitanje, kako plasirati ta ulja na tržište. Naime, s jedne strane imamo malog proizvođača, poljoprivrednika ili slično, a s druge strane velike trgovačke lance koji otkupljuju ta ulja. Vjerujem da je odgovor u zajedništvu, u udruživanju poljoprivrednika, maslinara i uljara, a jedno od rješenja je zadruga“ rekao je Novaković.

Na promotivno ocjenjivačkoj izložbi održano je organoleptično ocjenjivanje. Degustirana su i ocijenjena ukupno 33 uzorka maslinovog ulja, od kojih su 31 iz Hercegovine, a 2 uzorka iz Dalmacije, u kategoriji ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Ocijenjivalo se po principu bodovanja, s tim da jedan primjerak može dobiti maksimalnih 100 bodova.

„Okus ulja, voćnost, arome koje ulje nosi, pikantnost, gorčinu, harmoniju i taj jedan opći utisak koji se pri degustaciji stekao“ , rekao je Marijo Leko na pitanje koji su kriteriji pri ocjenjivanju maslinovog ulja.

Na kraju skupa dodijeljena su priznanja najbolje ocijenjenim maslinovim uljima za 2015. godinu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar gmail
gmail
13:11 11.01.2016.

Jes vam naslov. Nema veze sa člankom