Veterinarski fakultet u Sarajevu

Alarmantno: Pojavila se Q groznica među studentima, pet zaraženih

Foto: ilustracija
Alarmantno: Pojavila se Q groznica među studentima, pet zaraženih
20.01.2023.
u 07:31
Potvrđena je izloženost uzročniku Q groznice kod 5 studenata Veterinarskog fakulteta u Sarajevu
Pogledaj originalni članak

Nakon što se u javnosti pojavila informacija o slučaju zaraze Q groznice kod studenata Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, oglasila se i ova obrazovna institucija.

"U vezi s medijskim izvješćima o pojavi Q groznice kod studenata našeg Fakulteta, ovim putem obavještavamo javnost da smo 18.01.2023. godine u poslijepodnevnim satima dobili prvu informaciju, odnosno kopije serološki-pozitivnih nalaza izdanih od strane ovlaštene zdravstvene ustanove, kojima je potvrđena izloženost uzročniku Q groznice kod 5 studenata. U svoje ime i u ime kolektiva Univerziteta u Sarajevu – Veterinarskog fakulteta izražavamo iskrenu empatiju s oboljelim studentima i njihovim obiteljima, kao i spremnost da pomognemo svim raspoloživim kapacitetima", priopćili su.

"Organizacija nastave i rada na Fakultetu u skladu sa zakonskim i principima struke odvija se s imperativom maksimalne zaštite studenata i osoblja. Obveznu terensku praksu veterinarskog studija, studenti našeg, kao i većine veterinarskih fakulteta u svijetu, imaju organiziranu na farmama koje su pod nadzorom veterinarskog javnog sustava. Prema programu našeg studija terensku praksu pohađaju studenti starijih godina, koji su educirani tijekom studija o rizicima i zaštiti sebe, okoline i javnosti od zaraznih bolesti. Univerzitet u Sarajevu – Veterinarski fakultet, s višedesetljetskim iskustvom i odličnim rezultatima u zaštiti javnosti od zoonoza preventivno je poduzeo sve mjere ka zaštiti zdravlja naših studenta i nastavnika, prvenstveno djelomičnim obustavljanjem terenske prakse te prema zakonskoj obavezi promptno uključio nadležna tijela koja su shodno tome reagirala", navode s Veterinarskog fakulteta, prenosi Radiosarajevo.

Univerzitet u Sarajevu – Veterinarski fakultet će, kako ističu, u ovom, kao i u prošlim javnozdravstvenim krizama, pokazati najviši stupanj društvene odgovornosti i o tome pravovremeno izvještavati javnost.

Što je Q groznica

Q groznica je akutna zarazna bolest prouzročena bakterijom Coxiella burnetii, a očituje se naglim početkom - temperaturom, glavoboljom i intenzivnim znojenjem. Bolest može pratiti i pneumonitis. Inkubacija traje dva do tri tjedna.

Coxiella burneti je unutarstanični parazit koji može stvarati spore. Visoko je infektivna bakterija i vjeruje se da samo jedan udahnuti mikroorganizam može prouzročiti infekciju.

Izvor su zaraze zaražene domaće životinje, najčešće se radi o ovcama i kravama. Coxiella burneti se razmnožava u posteljici i plodnim ovojima zaraženih životinja i prilikom janjenja odnosno telenja dolazi do izbacivanja u vanjsku sredinu velike količine uzročnika, stvara se aerosol kojeg svi prisutni mogu udahnuti.

Učestalost je najveća u proljeće, ali ima je tijekom cijele godine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.