Intervju Slobodan Ujić

Ako Slovenija i RH zatvore granice, i BiH treba zatvoriti prema Srbiji i Crnoj Gori

Ako Slovenija i RH zatvore granice, i BiH treba zatvoriti prema Srbiji i Crnoj Gori
04.06.2018.
u 12:15
Pogledaj originalni članak

Slobodan Ujić, ravnatelj Službe za poslove sa strancima, ranije upravitelj migracijskog centra Službe za poslove sa strancima, govori za Večernji list o migracijskoj krizi u BIH, dostatnosti domaćih kapaciteta za zbrinjavanje migranata, njihovoj registraciji i novinama koje su uvedene prilikom registriranja...

Nedavno ste izrazili zabrinutost zbog povećanja broja migranta koji svakodnevno pristižu u BiH. Može li se BiH kapacitetima na adekvatan način suprotstaviti ovom problemu?

- Kapaciteti koje BIH ima nisu dovoljni za povećan priljev migranata. Trenutačno je u funkciji jedan imigracijski centar koji posjeduje 100 mjesta, azilantski centar u Delijašu koji ima 150 mjesta, trenutačno se za prihvat renovira do 200 mjesta te Salakovac s maksimalnim kapacitetom od 296 mjesta. S druge strane, očekujemo da se u idućih desetak dana u funkciju stavi i vojarna u Hadžićima. Izuzimajući Salakovac, spomenuti centri dovoljni su kada je u pitanju Sarajevska županija. Međutim, u praksi je očigledno da postoji pritisak na SŽ i USŽ. U ovom trenutku možemo reći da je situacija u Bihaću pod kontrolom, Đački dom je na raspolaganju i zadovoljava osnovne kriterije kada su u pitanju migranti. Trenutačno se u Bihaću nalazi oko 300 ilegalnih migranata. Te se stvari iz dana u dan mijenjaju pa je sada veliki pritisak na Veliku Kladušu iz više razloga. Ona je na samoj granici s Hrvatskom i migranti svakodnevno pokušavaju na sve moguće načine ući u RH. Do sada se to događalo tijekom noći, ali u zadnje vrijeme pokušaji prelaska su i tijekom dana.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.