AccuWeather objavio dugoročnu prognozu za jesen

Ako se nastave natprosječne vrućine, na jesen bi nas mogle pogoditi netropske oluje

Ako se nastave natprosječne vrućine, na jesen bi nas mogle pogoditi netropske oluje
19.08.2022.
u 18:30
Pogledaj originalni članak

Tijekom vikenda stiže nam promjena vremena, kiša i osjetan pad temperature. Prema najavama meteorologa, danas će jutro u zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne biti uglavnom oblačno, a u ostatku zemlje sunčano uz postupnu naoblaku. Poslije podne i u večernjim satima u Bosni se očekuju pljuskovi s grmljavinom. U Hercegovini bi oborina, uglavnom, moglo biti u večernjim satima. U većem dijelu Bosne moguće je izraženije grmljavinsko nevrijeme, praćeno jakim udarima vjetra. Lokalno se očekuju i intenzivnije oborine, ponegdje praćene tučom. Vjetar će biti slab do umjeren, na sjeveru Bosne sjeverozapadni, a u ostatku zemlje južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura bit će od 18 do 24, na jugu do 26, a dnevna od 29 do 35, na sjeveroistoku Bosne do 39 °C. U subotu će biti nestabilno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Intenzivnije oborine očekuju se u sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Jutarnja temperatura bit će od 16 do 22, na jugu do 24, a dnevna od 27 do 33 °C. U nedjelju će u Bosni biti uglavnom oblačno s kišom i lokalnim pljuskovima. Intenzivnije oborine očekuju se u sjeveroistočnim, središnjim i istočnim područjima Bosne. U Hercegovini će jutro biti sunčano uz postupnu naoblaku. Kiša i pljuskovi očekuju se poslijepodne. Jutarnja temperatura bit će od 14 do 20, na jugu do 24, a dnevna od 20 do 26, na jugu do 31 °C. U ponedjeljak će biti uglavnom oblačno s kišom u Bosni. U Hercegovini se lokalni pljuskovi očekuju poslije podne. Jutarnja temperatura bit će od 15 do 20, na jugu do 23, a dnevna od 18 do 24, na jugu do 28 °C.

Toplije i suho vrijeme

Promjena vremena svima će dobro doći, osobito jer je ovo ljeto natprosječno toplo, ali i ekstremno sušno, piše Večernji list BiH. Rekordne vrućine, dugotrajna suša i razorni požari pogodili su Europu, stoga svi jedva čekaju jesenske kiše i normalizaciju situacije. Prognostičari AccuWeathera objavili su kada će se to dogoditi i kakvo nas vrijeme očekuje. AccuWeatherov tim za dugoročne prognoze kaže kako prelazak s ljeta na jesen možda neće biti primjetan za mnoge Europljane. Očekuje se toplije, suho vrijeme u početku meteorološke jeseni (od 1. rujna). Kiša će stići kasnije u jesen u nekoliko zemalja, ali pravo pitanje je hoće li potopiti isušene regije kojima je očajnički potrebna voda. Najraznovrsnije vremenske prilike u jesenskom razdoblju pogodit će jugoistočne dijelove kontinenta, uključujući Grčku i balkanske zemlje. Meteorolog Tyler Roys navodi kako će taj prostor prvo zahvatiti toplinski val, a da se kasnije može očekivati zahlađenje. Za razliku od zapadne Europe, može se očekivati i porast oborina do druge polovine sezone. Ako se nastavi natprosječno toplo vrijeme, a temperatura vode ostane visoka, mogu se povećati i izgledi da se kasnije tijekom sezone formira “medicane”. Izraz je nastao kombinacijom riječi “Mediteran” i “hurricane” i odnosi se na netropsku oluju koja se hrani toplim vodama Sredozemnog mora. “Medicane” može proizvesti jake vjetrove i jaku kišu. - Ovaj scenarij, bude li se odvijao, mogao bi biti jedina nada ovog dijela Europe za bilo kakvo olakšanje od uporne suhoće. Ako se to pak ne dogodi, suša u južnoj Francuskoj, Italiji i na Balkanu potrajat će do dugo u jesen - njegov je zaključak.

Vakuline prognoze

Meteorolog Zoran Vakula za HRT je priredio svoju dugoročnu prognozu za kolovoz, ali i jesen i zimu. Naglasio je kako su dugoročne prognoze manje pouzdane od onih kratkoročnih koje se rade za dva-tri dana. Prema njegovim dugoročnijim prognozama, onima koje govore o jeseni, manjak oborina je vjerojatan i u prvim jesenskim mjesecima. Povećana vjerojatnost za kišovitiji mjesec od prosjeka je tek u studenome. Do tada je umjerena do čak velika vjerojatnost i da će mjeseci biti topliji od prosjeka. Vakula je na kraju naglasio da su prognoze za zimu još manje pouzdane od onih za jesen, ali i da one daju nadu da će temperatura zraka djelovati “barem na malo ublažavanje prema ekonomskim prognozama prilično velikih troškova za grijanje”. Prema svemu sudeći, nakon sušnog ljeta pred nama je i sušan početak jeseni.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.