Željko Šain

Ako se Italija spasi od bankrota, to će biti vjetar u leđa bh. gospodarstvu

Ako se Italija spasi od bankrota, to će biti vjetar u leđa bh. gospodarstvu
23.04.2020.
u 09:22
Pogledaj originalni članak

Oporavak ekonomije Bosne i Hercegovine nakon što se dobije borba s pandemijom koronavirusa najprije će ovisiti od domaćih faktora, izvršne i zakonodavne vlasti, sindikata i poslodavaca, ali će veliki utjecaj imati i događaji u inozemstvu. 

Italiji, koja je drugi vanjskotrgovinski partner BiH, prijeti bankrot, prenose mediji na Apeninima.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u prva tri mjeseca ove godine BiH je iz Italije uvezla robu u vrijednosti od 350,1 milijun KM.

U istom razdoblju BiH je izvezla robe u vrijednosti 241,3 milijuna KM. Kada se ovi iznosi usporede s onima iz 2019. godine, evidentan je veliki pad, piše Faktor. 

Tako je BiH u prva tri mjeseca 2019. iz Italije uvezeno 417,9 milijuna KM, a izvezeno 333,5 milijuna KM.

U Italiju se iz Bosne i Hercegovine najviše izvoze obuća, neorganski kemijski proizvodi, olovo i proizvodi od olova te strojevi i alati.

S druge strane, iz Italije se najviše uvozi bakar i proizvodi od bakra, mehanički uređaji, krzno, meso, voće…

- Ekonomski odnos s Italijom je jako važan za BiH. Osim velikog obima razmjene u realnom sektoru, treba uzeti u obzir kako na području naše države djeluju, i to u značajnom udjelu, talijanske banke.

Svako ekonomsko pomjeranje u Italiji djelovat će na BiH po principu spojenih posuda.

Znači, bh. ekonomiji je itekako stalo da Italija izbjegne bankrot jer bi to značio i svojevrstan vjetar u leđa našem gospodarstvu. Istovremeno, treba napraviti alternative, tražiti druga tržišta, za svaki slučaj – kaže Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

On smatra kako će Europska unija "iščupati" Italiju iz ralja bankrota.

- Treba se vratiti malo u prošlost i prisjetiti se situacije s Grčkom. Europska unija je mnogo pomogla Grcima, koji su tako izbjegli najgori scenarij. Jedan od principa postojanja EU-a jeste pomoći svojim članicama, tako da će Italija dobiti izdašnu pomoć, koja će pretpostavljam biti iskorištena prije svega za mala i srednja poduzeća – ističe Šain.

Talijani su godinama bili među najbrojnijim turistima u BiH. Posebno se to odnosi na Međugorje, gdje su činili više od 50 posto od ukupnog broja gostiju, približno 500.000.

I ostavljali su milijune eura. Teško da će ove godine biti u velikom broju u ovom svetištu.

- Međugorje je ekonomski fenomen. Govorim kao ekonomist, nikada nismo imali takav proizvod kao što je Gospa iz Međugorja. Dolazi nam novac, a nema proizvodnje. Sad, što država iz milijun razloga to nije realizirala na odgovarajući fiskalni način, to je druga priča.

Iako će veliki dio talijanske populacije biti na udaru zbog teškog ekonomskog stanja, uvjeren sam kako će biti onih koji će i ove godine pohoditi Međugorje.

Ljudi će se voditi osjećajima i mislim da će se taj dio turističke ponude BiH najprije oporaviti – smatra Šain.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.